Deel dit artikel
-

Veel belangstelling gratis downloadsite muziekindustrie

Diverse platenmaatschappijen zijn een 'Digital Download Day' gestart, waarbij Britse internetters gedurende een week gratis muziek mogen downloaden. Zanger Peter Gabriel is de initiatiefnemer van het project. Het initiatief trok gisteren op de eerste dag zoveel bezoekers dat de site deels plat lag.

De Digital Download Day is een ietwat verwarrende naam voor een actie die ongeveer een week duurt, van 3 oktober tot en met 9 oktober. Wie zich registreert op de site Digitaldownloadday.com krijgt een tegoed van vijf pond, waarmee te betalen is voor streams (1 penny per stuk), downloads (10 pennies) of de mogelijkheid om een track op een cd te branden (1 pond). Omgerekend kunnen er dus maximaal 500 tracks beluisterd worden, 50 tracks gedownload en 5 tracks gebrand.

Initiatiefnemer van Digital Download Day is popmuzikant Peter Gabriel. Zijn bedrijf OD2 , gespecialiseerd in technische oplossingen voor downloaden van muziek, verzorgt de techniek. Andere partijen die eraan meewerken zijn providers Freeserve en MSN.co.uk, retailers His Masters Voice en Ministry of Sound. Op de sites van deze partners kunnen internetters zich registreren en het account van vijf pond activeren.

De muziek die gratis wordt aangeboden is afkomstig van BMG, EMI en Warner, plus een groot aantal kleinere labels, waaronder V2 en Mushroom. In totaal zijn er ruim honderdduizend tracks beschikbaar van zesduizend artiesten, waaronder Elvis en Coldplay. De tracks die ook op een cd zijn te branden, zijn afkomstig van onder meer The Corrs en Natalie Imbruglia.

Doel van Digital Download Day is om betaald downloaden te promoten. "Het is tijd voor de platenindustrie om het gevecht aan te gaan", zegt Peter Gabriël in een persverklaring. Hij ziet het initiatief als het "begin van het einde" voor de piraterij op internet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond