Deel dit artikel
-

Venture capital in VS met 73 procent afgenomen

In het derde kwartaal is de hoeveelheid verstrekt venture capital in de Verenigde Staten met 73 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit zegt Venture Economics. De daling zal zich voortzetten is de verwachting, maar uiteindelijk is dit jaar nog niet zo'n slecht jaar voor vc-fondsen.

Venture capital fondsen investeerden gedurende het derde kwartaal 7,7 miljard dollar, tegenover 28,4 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De hoeveelheid verworven kapitaal nam over dezelfde periode met 78 procent af, van 27,6 miljard dollar verkregen door 126 fondsen naar 6,2 miljard dollar voor 46 fondsen.

Hoewel er sprake is van een teruggang, liggen de bestedingen aan venture capital in de eerste drie kwartalen van dit jaar nog redelijk hoog met 31 miljard dollar. Dit jaar zou daarmee volgens Venture Economics na 1999 en 2000 het beste jaar zijn van de afgelopen periode voor investeringen in bedrijven door venture capital fondsen. De hoeveelheid kapitaal dat wel is verworven door vc-fondsen, maar nog niet geïnvesteerd bedraagt inmiddels 45 miljard dollar.

Het overgrote deel van de investeringen werd gedaan in gevestigde bedrijven, met name de categorie die plannen voor expansie heeft. Zij kregen 73 procent van het geïnvesteerde bedrag. Voor startende bedrijven en seedcapital was slechts 0,9 procent van het totale budget beschikbaar. Bedrijven in de beginfase kregen 19,3 procent van het venture capital. Het aandeel investeringen in internetbedrijven liep terug van een gemiddelde van 46 procent voor geheel vorig jaar naar 27 procent in het derde kwartaal van dit jaar. Meer geld was er voor bedrijven die zich richten op biotechnologie of de medische industrie, het aandeel steeg van 3 a 4 procent voor geheel vorig jaar naar 7 procent in het derde kwartaal van dit jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond