Deel dit artikel
-

Verdubbeling aantal Europese internetbanken

Het aantal Europese banken met een website is in het laatste half jaar verdubbeld van 863 naar 1845. Het aantal banken dat klanten online transacties laat doen is toegenomen van 448 naar 1245. Dit blijkt uit een onderzoek van BlueSky International Marketing . Tegelijkertijd blijkt uit ander onderzoek dat online bankieren in de VS niet heel snel toeneemt.

Voor banken is het belang van online bankieren groot. Online transacties hoeven niet meer aan het loket te worden gedaan en dat bespaart enorm op de personeelskosten. Banken profiteren ook van de pinautomaten op straat doordat mensen geen geld meer aan het loket opnemen.

Voor de consument zijn de voordelen ook evident. Online bankieren is gemakkelijk, snel, overzichtelijk en je doet het vanuit je luie stoel en 24 uur per dag. Je hoeft geen acceptgiro's op de bus te gooien en kunt via je telebankieraccount ook reisverzekeringen en reischeques regelen.

In Europa neemt het aantal banken dat cyberbankieren mogelijk maakt snel toe. Uit het onderzoek van BlueSky blijkt dat vooral kleinere banken actief zijn. Ze doen dat om hun lokale marktaandeel te behouden en hun positie te versterken.

In de VS blijft online bankieren nog wat achter. Vorig jaar bankierden er 2,5 miljoen mensen online, dit jaar zijn dat er 3,3 miljoen. Drie tot vier procent van de bevolking regelt zijn bankzaken dus met de computer. Goldman Sachs Investment Research verwacht dat in 2002 twintig procent van de Amerikanen online bankiert.

Commentaar:
Cyberbankieren zal in de komende jaren razendsnel toenemen. Heel interessant zijn de kosten die banken hun clientèle in rekening brengen. De Rabobank bijvoorbeeld vraagt enkele tientjes per jaar voor de service Thuisbankieren. Een service die er uiteindelijk voor zorgt dat de bank minder kosten maakt voor transacties. Met thuisbankieren is dat proces immers geautomatiseerd. Dat zou dus gratis moeten zijn.

Bronnen:
BlueSky International Marketing MercuryCenter

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond