Deel dit artikel
-

Verlies Peapod loopt terug

De Amerikaanse online supermarkt Peapod, onderdeel van Ahold, weet de oplopende verliezen van vorig jaar weer terug te dringen. Het operationeel verlies werd verminderd met 33 procent, de omzet nam echter nauwelijks toe. De eerder uitgesproken verwachting dat Peapod eind volgend jaar winstgevend zal worden, blijft gehandhaafd.

Ahold publiceerde gisteren de resultaten voor het derde kwartaal , het bedrijf stelde voor de tweede maal dit jaar de verwachtingen voor het gehele jaar naar beneden bij. De winstwaarschuwing wordt mede veroorzaakt door afschrijvingen en de economische situatie in Zuid-Amerika, dat momenteel in een crisis verkeert. In plaats van een winstgroei per aandeel van tussen de vijf en acht procent verwacht Ahold nu een winstdaling per aandeel van tussen de zes en acht procent.

De omzet in het derde kwartaal steeg wel bij Ahold, met 5,8 procent tot 16,4 miljard euro, maar de nettowinst liep terug. Vorig jaar was de nettowinst in het derde kwartaal nog 304,2 miljoen euro, dit jaar 257,6 miljoen euro.

Over de activiteiten van de bezorgdienst Albert.nl, voor onder meer Albert Heijn en Gall&Gall, verstrekt Ahold in de kwartaalcijfers geen informatie, die volgen pas komend jaar bij de presentatie van de resultaten voor het gehele jaar. Over Peapod zijn wel cijfers beschikbaar. Vorig jaar werd deze online supermarkt volledig eigendom van Ahold, later bleek uit onderzoek van Emerce op basis van SEC-documenten dat de overname en het winstgevend maken van Peapod Ahold in totaal 250 miljoen euro kost.

Peapod wist gedurende het derde kwartaal het operationeel verlies terug te dringen tot 7,4 miljoen dollar, tegenover een operationeel verlies vorig jaar van 11,1 miljoen dollar. De online supermarkt zet hiermee de trend door van de voorgaande beide kwartalen. In de eerste drie kwartalen van dit jaar werd het verlies verminderd met ongeveer tien miljoen euro. Vorig jaar was echter ook een sterk verliesgevend jaar voor Peapod. Het verlies bedroeg toen 47,9 miljoen dollar, een toename van bijna vijftig procent ten opzichte van 2000.

De omzet van Peapod bedroeg in het derde kwartaal 24,5 miljoen euro, een kleine toename tegenover vorig jaar, toen in het derde kwartaal 24,4 miljoen euro werd omgezet. De omzetgroei is wel sterk gedaald in vergelijking met de twee voorgaande kwartalen, toen er nog een groei was van 19 en 25 procent. Een eenduidige verklaring heeft Ahold hier niet voor, een woordvoerder verwijst onder meer naar het vakantieseizoen waardoor mensen in het tweede kwartaal meer geneigd zouden zijn om van de bezorgdienst gebruik te maken.

Ahold sprak eerder de verwachting uit dat Peapod eind volgend jaar winstgevend wordt. "Die verwachting blijft gehandhaafd", meldt de woordvoerder van Ahold.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond