Deel dit artikel
-

Videobeelden op mobiele telefoon “valse beloften”

Jaap den Dulk, projectleider i-mode bij KPN, is boos over een recente Nokia commercial. Daarin is te zien hoe iemand in de bus op het schermpje van de mobiele telefoon videobeelden bekijkt. Den Dulk meent dat Nokia hiermee "valse beloften wekt bij de klant" en zo "de markt voor mobiel internet geen goed doet".

Den Dulk deed zijn uitspraken dinsdagavond op een bijeenkomst van branchevereniging IPAN in de Amsterdamse sociëteit Baby. Hij sprak over een zeker bedrijf zonder de naam te noemen, maar verwees overduidelijk naar de Connecting People-commercial van Nokia . Den Dulk: "Dat bedrijf kan die beloften niet waarmaken. We moeten niet overpromisen op de nieuwe markt voor mobiel internet. Met i-mode willen we waarmaken wat we beloven."

Enkele weken terug uitte Frank Levering van O2 soortgelijke kritiek op reclames als die van Nokia tijdens de DMSA Council Lounge in het Amsterdamse Vak Zuid. "Die reclame leidt tot overspannen verwachtingen en helpt ons niet", zei hij toen. "Wij houden ons zelf liever aan het principe: underpromise en overdeliver." O2 komt zelf eind mei met een eigen dienst voor mobiel internet, dat het zelf overigens de "ultimate mobile internet experience" noemt.

In een reactie zegt een woordvoerster van Nokia dat het bedrijf met de commercial "alleen wil aangeven hoe vooruitstrevend we zijn". Een voice-over in de commercial merkt ook expliciet op dat "de techniek pas binnenkort beschikbaar zal zijn", voegt zij daar aan toe.

Den Dulk van KPN wilde niet ingaan op de verkoopaantallen van i-mode toestellen. Hij merkte wel op dat die aantallen "niet spectaculair zijn, maar wel boven verwachting". Hij vond de bescheiden verkopen geen probleem. "Als we nu spectaculaire verkopen zouden hebben, zou het een hype-je worden en snel afgelopen zijn."

Wel wilde Den Dulk kwijt welke sites en onderdelen van i-mode tot nu toe het meest succesvol zijn. Het meest geliefd blijken de ringtones en downloadbare plaatjes. Meest bezochte i-mode sites zijn die van de Telegraaf en de verkeersinformatie van de ANWB. Zoals verwacht doet ook de soft-erotische site MyBabes het aardig. Veel eigenaren van porno-sites hebben die inmiddels i-mode geschikt gemaakt, merkte Den Dulk op. De i-mode toestellen liggen sinds 18 april in de winkel.

Deel dit bericht

11 Reacties

Vincent Everts

Ik ben het eens met Jaap over de overspannen verwachtingen. Maar eigenlijk was Nokia nog bescheiden. Herinnert iemand zich Siemens nog? Uit een vliegtuig stappen en iemand ter huwlijk vragen? Wel eens ontvangst gehad op die hoogte?

een zeer tevreden Nokia-gebruiker

Als de Den Dulk van KPN zo veel kritiek heeft op de Nokia-commercial, dan moet hij een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie, dat is zijn democratisch recht in Nederland! Overigens is er over de I-mode campagne ook wel wat op te merken: In een artikel op {Smallzine; http://www.smallzine.nl/load.html?archief/artikel.php?ARTID=5866 } vraagt men zich af hoe KPN die foto in de reclame op het imodetoestel heeft kunnen krijgen als I-mode maar ruimte biedt voor foto's van 120×160 pixels. Is KPN niet te voorbarig met kritiek? Ik denk het wel, even voor de goede orde De Snapcam, de Webtouch telefoon van KPN, allemaal zijn ze mislukt. Is I-mode ook gedoemd te mislukken, waarschijnlijk wel. Den Dulk vit op Nokia, een bedrijf dat bijna elk kwartaal enkele mobieltjes succesvol weet te zetten. Den Dulk heeft zelf ook belangen bij het slagen van i-mode al is het alleen maar om bij KPN te blijven werken. Tevens is dit een slimme manier van koersmanipulatie: KPN is een beursgenoteerd bedrijf en ook Den Dulk zal wel opties of aandelen KPN in bezit hebben.

ja ja

Maar deze verdraaiing van de waarheid mocht dus wel gebruikt worden om de aandelen van kpn te verkopen aan het achteloze volk dat daar niet door heen kon prikken? Power en bandbreedte blijven het probleem met wireless. Zie http://www.mcplug.org voor een realistischere benadering van het wireless gebeuren: mobile isn't equal to wireless: just mobile zeggen deze lui en ze hebben gelijk. Geen enkele nu bestaande batterijtechnologie kan langduring een multimedia mobile device qua power voeden.

Sebastiaan

Ik denk dat meeste consumenten denken dat de slogan van KPN "overpromise and underdeliver" is. De toestellen van Nokia doen tenminste wat Nokia belooft. Dat kan ik van KPN zeker niet zeggen.

Barend

Heel grappig deze meneer Den Dulk. Ik zat er eigenlijk op te wachten dat iemand de KPN eens aan zou klagen bij de reclame code commissie. De manier waarop in print (mailings en advertenties) imode schermen worden afgebeeld is pure misleiding. Er worden haarscherpe hoge resolutie beelden getoond, maar koop je zo'n toestel dan krijg je die lage resolutie bagger.

Wil Bremers

Wat Nokia laat zien is wat mensen inderdaad willen: in Japan heeft iedere I-mode telefoon tegenwoordig een camera ingebouwd. Het wordt pas leuk als je snapshots naar iedereen kan sturen: de logische volgende stap na het SMS succes. Wat I-mode in Nederland kan is voor de grote massa volstrekt oninteressant. Voor niche markten zoals (hyper)actieve beleggers, snelle account managers (verkopers heette dat vroeger 😉 en bepaalde zakelijke markten is de huidige I-mode misschien een verbetering, maar noodzakelijk? Ach, het is net als de leasebak een statussymbool en daarom zullen er in die hoek wel wat verkocht worden. Maar daar kan KPN die investeringen niet van betalen. Dus als KPN slim is dan richten ze zich met I-mode exclusief op de zakelijke markt en vraagt daar een flinke prijs voor. Een Jaguar voor de prijs van een Golf is nu eenmaal niet langer begerenswaardig als statussymbool. De prijs die de doelgroep bereidt is te betalen is het enige juiste criterium om een prijs vast te stellen. Als dat beneden je kostprijs ligt verlies je altijd. Maar het mag best een veelvoud van je kostprijs bedragen zoals bijv. veel exclusieve mode-artikelen dagelijks bewijzen. Dat is het verschil tussen een marketeer met fingerspitzengefuhl en een boekhouder. Maar bij KPN overheersen de boekhouders dus…

Jan Stronkman

Ik heb een Visacard. Daarmee kan ik makkelijk betalingen verrichten om bijvoorbeeld met Bruce Willis in een gekaapte bus te stappen, of in de Nairobi desert met een zuidwester op luidkeels 'Singing in the rain' te blèren. Het lijkt me fantastisch en realistisch. Visa en ik hebben het geld, nu de techniek nog. Of heeft u bezwaren?

Fabian

Ik ben het helemaal met Den Dulk eens. Jammer is alleen dat KPN in het verleden zelf net zo goed heeft meegedaan aan de 'overpromise'. In de campagne die de beoogde beursgang van KPN Mobile moest promoten eind 2000 (!) zagen we een man zijn taxi betalen met een mobiele telefoon…

Rudy

Ik weet niet waar al die pooha vandaan komt. Met het mobiele netwerk welke OS2 binnenkort introduceert is het mogelijk om videobeelden te ontvangen. Of OS2 hiervan op de hoogte is en of zich hiermee bezighoudt weet ik niet. Maar 1 ding is zeker videobeelden ontvangen via mobiele telefonie is mogelijk. Ik zou graag wat dieper op dit onderwerp willen ingaan maar ben zelf nog niet in het bezit van een dergelijk toestel welke geschikt is voor XDA.

Nokia gebruiker

Het is absoluut geen toekomstmuziek wat Nokia in deze spot laat zien. Wellicht niet met het getoonde toestel, maar zeker wel met de Communicator is het mogelijk streaming video af te spelen.

Vladimir Koselka

Den Dulk is n.m.m. niet de juiste man om i-mode te doen slagen. Hoe kan je een winstgevend model neerzetten zonder advertentiekosten en betaalde ranking?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond