Deel dit artikel
-

Vivendi neemt MP3.com over

Mediaconcern Vivendi Universal neemt voor 372 miljoen dollar MP3.com over. Dit maakte de muzieksite dit weekeinde bekend . De overname wordt deels in aandelen betaald. MP3.com wordt een van de kandidaten voor het leveren van de techniek voor Duet, de muzieksite die Vivendi samen met Sony opzet.

De aandeelhouders van MP3.com krijgen vijf dollar per aandeel, dat is ongeveer twee dollar boven de slotkoers van afgelopen vrijdag op de Nasdaq. (De hoogste koers die het aandeel MP3.com ooit had was 63 dollar, ten tijde van de beursintroductie in juli 1999.) Aandeelhouders kunnen hun aandelen in cash laten uitbetalen of ze inruilen tegen aandelen Vivendi.

MP3.com heeft de afgelopen maanden overeenkomsten gesloten met de grote platenmaatschappijen over muziekdistributie. Eerder werd de muzieksite aangeklaagd vanwege het schenden van auteursrechten. De site biedt tegenwoordig muziek van 150 duizend artiesten. Grote platenmaatschappijen hebben inmiddels overeenkomsten gesloten met MP3.com, maar kleine labels hebben recent nog wel rechtszaken tegen de muzieksite gevoerd.

Vivendi krijgt met de overname van MP3.com de beschikking over een sterk merk en een gevestigd distributiekanaal op internet. Maar Universal heeft met de overname ook een belangrijke techniek voor muziekdistributie via internet in handen gekregen. In de persverklaring van MP3.com wordt gezegd dat Universal wellicht de techniek van MP3.com wil gebruiken voor muziekdistributie via Duet, een site die Universal samen met Sony gaat starten. Duet moet deze zomer van start gaan en biedt de mogelijkheid aan om muziek te downloaden op basis van een abonnement.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jetze van der Meulen

Als een van de "MP3.com veteranen" moet ik zeggen dat ik onplezierig verrast was, toen ik vanochtend dit nieuws las. Compleet onverwacht voor mij, ook. Voor de artiesten is natuurlijk de hamvraag of MP3.com haar programma dat voorziet in een financiele vergoeding voor de artiest over de gedownloade MP3 bestanden, beter bekend als P4P, zal voortzetten. Wat zal die Michael Robertson een bittere man zijn, nu hij zijn befrijf opgeslokt ziet door de voormalige vijand, Universal. Hijzelf zal nu een adviserende functie innemen, meende ik te lezen. Het sterkste punt van MP3.com wordt natuurlijk gevormd door de content-providers, zoals ondergetekende. Het enorme bedrag dat nu voor MP3.com op tafel wordt gelegd lijkt mij in het geheel niet in verhouding tot de technologie die MP3.com bevat. Zoals het in het persbericht naar voren komt, wil Vivendi louter en alleen kopen om te kijken of eventueel de MP3.com technologie wordt gebruikt in een nog te introduceren geheel. Voor mij heeft dit een boel kenmerken van een vijandige overname. Vivendi heeft in elk geval niet de rechten opgekocht van de content, omdat die nog steeds bij de makers van de muziek ligt. Jetze van der Meulen http://www.mp3.com/mdread

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond