Deel dit artikel
-

Wanadoo Nederland halveert EBITDA-verlies

Wanadoo Nederland heeft afgelopen jaar zijn EBITDA-verlies weten te halveren, dankzij een omzetstijging van 41 procent, zo meldt het Franse moederbedrijf. Het gehele concern boekte voor het eerst een nettojaarwinst, 30 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 193 miljoen euro in 2001.

Vooral dankzij Wanadoo Nederland werd het negatieve resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (EBITDA) in de vestigingen in Nederland, Belgi' en Marokko teruggebracht (vreemd genoeg beschouwt Wanadoo deze landen als één gebied). Dat slonk van 36 miljoen euro in 2001 naar 26 miljoen euro vorig jaar.

Van het EBITDA-verlies van de drie vestigingen komt 12 miljoen op rekening van Belgi' en de rest op naam van Nederland en in veel mindere mate Marokko. Vanuit Parijs wil het concern niet zeggen wat de precieze omvang van het Nederlandse EBITDA-verlies is. Verder is Wanadoo nog actief in Spanje, het Verenigd Koninrijk en op de Franse thuismarkt. Alleen in Frankrijk maakt het bedrijf een nettowinst.

Wanadoo Nederland wist zijn omzet met 41 procent te verhogen en een effici'ntere kostenbeheersing te realiseren. De Nederlandse ISP is naar eigen zeggen met een aandeel van 10,8 procent de derde internetprovider van ons land. Wanadoo Nederland kon maandag niet meer details geven over zijn resultaten .

Het gehele concern – de tweede ISP van Europa (na het Duitse T-Mobile) en voor bijna driekwart eigendom van France Telecom -wist voor het eerst een nettowinst voor het gehele jaar te noteren. In 2002 bedroeg de winst 30 miljoen euro, vergeleken bij een verlies van 193 miljoen euro het jaar ervoor. Wanadoo bracht het operationele verlies terug van 153 miljoen euro in 2001 naar 6 miljoen euro afgelopen jaar.

De omzet van de hele groep steeg 33 procent naar 2,08 miljard euro. De divisie voor internettoegang, portals en e-commerce zag de omzet met 64 procent toenemen naar 1,2 miljard euro. De omzet voor telefoongidsen, vooral via de Page Jaunes, steeg 4 procent naar 880 miljoen euro. Voor 2003 mikt het bedrijf op een omzetgroei van 25 tot 30 procent en een verdriedubbeling van de EBITDA-resultaten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond