Deel dit artikel
-

Wat doen gadgets met hun bezitters?

Willem-Jan Schutte loopt al tien jaar rond met organisers. Zijn eerste was een Psion, "een halve laptop" aldus Schutte. Nu bezit hij een Compaq IPAQ Pocket PC, een "ouderwetse" PalmVx met een zwart-wit schermpje, en een Nokia 6210 telefoon. Hij is aan het overschakelen van de Palm naar Compaq. "De Palm heb ik al een tijd en die gebruik ik vooral voor het ophalen van e-mail, en het bijhouden van afspraken. Dat is heel handig. Maar het werken met Excel-sheetjes en Word-documenten op zo'n klein scherm is helemaal niet praktisch."

Dat alles steeds kleiner wordt spreekt hem niet aan. "Ik zag in Israel een mobiele telefoon met een display, waarmee je kon videoconferencen. Ze lieten zien hoe je bijvoorbeeld filmpjes met doelpunten naar elkaar kon sturen. Leuk, maar je moest wel heel goed kijken wie er nu gescoord had."

Van andere apparaatjes wordt Schutte niet warm of koud. "Ik heb ooit een MP3-speler gekocht. Het is aardig om er even mee te spelen, maar dan geloof je het wel."

Wat staat er op zijn verlanglijst? Dat is de O2 xda van Telfort, half telefoon, half PDA en met MP3 speler. Voorzien van kleurenscherm en GPRS. Nog niet op de markt maar Schutte heeft al een demonstratie-exemplaar te pakken (zie foto). "Je kunt ermee via een soort browser op internet surfen. En het is ook nog een telefoon. Ik gooi mijn mobieltje het raam uit als ik dit ding heb."

Deel dit bericht

15 Reacties

lezer

"Wat staat er op zijn verlanglijst? Dat is de O2 xda van Telfort, half telefoon, half PDA en met MP3 speler. Voorzien van kleurenscherm en GPRS. Nog niet op de markt maar Schutte heeft al een demonstratie-exemplaar te pakken (zie foto)." Welke foto? [Antwoord redactie: het artikel was op de eerste plaats bedoeld voor publicatie in het {maandblad; http://www.emerce.nl/abo/ }. Daar is ook de foto te zien.]

lezer

Bedankt voor de reactie. Wellicht is het in het vervolg beter om de tekst 'zie foto' online te schrappen. Een aantal lezers zal de foto van de O2xda nu missen (ikzelf was wel benieuwd naar de foto van dit apparaat) en ervaart door het ontbreken van de foto een bepaalde mate van irritatie. Verder complimenten voor jullie website.

joost

Je kan de demo en het apparaat {hier; http://212.78.161.154/O2XDA/? } bekijken.

Rudolf

Niet te snel overgaan op het apparaat van Telfort. Vanaf mei is er nog een mooier en beter apparaat ter beschikking. Dit apparaat maakt gebruik van PalmOS en is, naast GPRS/GSM ook voorzien van GPS! Even wachten is mijn devies.

Jeroen

Zelf heb ik al enige tijd een organiser, ik kan niet meer zonder! Ik heb ook nog een telefoon gehad met ingebouwde organiser en mp3 speler maar die functies gebruik je nagenoeg nooit. Hoewel de O2XDA een geweldig apparaat is zou ik nooit maar 1 device in mijn zak willen. Liever een telefoon met organiser functies en een aparte serieuze organiser (zoals de psion Revo, palm of een willekeurige pocket PC) dan 1 apparaat. Als dan je batterij leeg is (gaat nogal snel met al die kleurenschermen) kun je nergens meer bij! Daarom wacht ik nu op de Nokia 7650 of een soortgelijk toestel om bij m'n organiser (psion revo) te gebruiken.

joost

Er zullen altijd nieuwe betere apparaten uitkomen. Als je daar op wacht kooop je niets meer en kunnen die nieuwe apparaten helemaal niet ontwikkeld worden. Voorlopig is de O2xda een erg mooi apparaat en je bent in 1 x klaar. Als je al verzuipt in de pda's en gsm's dan is het inderdaad misschien handiger om gewoon een gprs mobiel te kopen, maar om alles te bundelen in een apparaat is toch nog steeds een erg goed idee. Omdat ik een Mac gebruik heb ik ook liever een {Visor Treo; http://www.visor.com }. Als je graag Office wil gebruiken zou ik een O2xda kopen. De afweging blijft gewoon een persoonlijk (of zakelijk) verhaal en gelukkig is er meer dan genoeg keuze 🙂 Het wordt alleen maar leuker op personal tech gebied.

Benno

inderdaad, er is keus genoeg! Het is mooi om te zien dat in de markt voor PDA's c.q. Handhelds het Zakelijke- en Particuliere segment gescheiden wordt gehouden. Ik gebruik momenteel zakelijk de BlackBerry van Telfort, geniaal stabiel en snel apparaat voor Mail, Calendar en CRM-applicatie's op GPRS-basis. Het voordeel van de Blackberry is ook meteen z'n nadeel; Hij is super efficient! oftewel geen leuke kleurtjes en spelletjes, nee puur business! mooi toch?Die XDA van telfort ga ik er lekker voor mezelf bij kopen, want zo gaat dat… HEBBEN HEBBEN HEBBEN!

bezorgde consument

Ik kom de o2xda overal op papier tegen op het moment. Maar nergens staat een prijs bij. Zou die zo duur worden? Een bezorgde potentiële consument.

willem

Ik heb toevallig de XDA gezien en uitgeprobeerd op de Ce-Bit: WERKELIJK FANTASTISCH! Je kan echt al je andere (oude) device's de prullenbak in gooien, deze PDA vervangt alles en gaat het helemaal maken. Hij is een stuk dunner en lichter dan elke andere pocketpc, en ook nog eens uitgerust met gsm telefoon en gprs data: je surft gewoon sneller dan thuis met je analoge modem! Tevens worden je Outlook contacts EINDELIJK gesyncd met je telefoon geheugen, en kan je vanuit outlook bellen! Het enige device wat hiermee een beetje te vergelijken is, is de compaq ipaq met een gprs 'sleeve' en antenne er om heen. Nadeel is dat de ipaq dan 3x zo dik wordt als zonder (en dat is al 1.5 x dikker dan de XDA) en het gewicht heeft van een baksteen! Geef mij maar de XDA!

T. Esarac

Beste Willem, even voor de duidelijkheid: de XDA is net iets dikker dan de iPAQ, heeft een kleiner beeldschermoppervlak en een externe antenne. Ik gebruik zelf de combinatie van iPAQ 3870 (met Bluetooth) en de Ericsson T68 (ook met Bluetooth). Zo kun je ook prima surfen over GPRS, zijn al je contacts (en andere dingen) ook prima gesynct tussen telefoon, PDA en computer (wederom Bluetooth) en kan ik zelfs (nogmaals Bluetooth) handsfree bellen in de auto via voice control. Een ander voordeel is dat ik niet altijd die grote alles-in-een PDA hoef mee te nemen. Maar ik was onder de indruk van het schaakspelletje op de XDA. Erg mooi.

Isolde100

Waiting for the Handspring Treo to be sold by Telfort. It's now available in other European countries – sold by the mm02 group of mobile operators of which Telfort is a member.

Arne

Beste T. Esarac, hoe kom je aan een bluetooth module in je PC? Van welk merk is die, en waar kan je die kopen? Ik kijk zelf verlangend uit naar de Nokia 7650. Deze zou ik graag via bluetooth synchroniseren, en de gemaakte foto's naar de PC overzetten. Ik ben alleen bang dat deze super-gadget heel erg duur word.

T. Esarac

Een redelijk compleet overzicht geeft {alltalking.com; http://www.alltalking.com/ }. Meeste spullen zijn ook in Nederland te koop.

jpiek

Ik lees veel commentaar over het formaat van de XDA. Vergeten we niet dat je anders met een GSM & een PDA of nog erger een GSM & een enorme agenda rondloopt? Persoonlijk kies ik dan toch voor alles-in-een, veel makkelijker meenemen. Heb je tenminste alles in een keer bij je, ipv dat je net waneer je ff je agenda wilt checken, de PDA thuis hebt gelaten omdat het meeslepen zoveel werk is. Ik heb nu een Nokia 9110i en wil toch graag een XDA hebben (en dat gaat ook gebeuren! :-))

roy

Jpiek, voordat je een XDA koopt, moet je zeker even naar de Handspring TREO kijken. Qua gebruikersgemak, etc. is dit zeker de meerdere van de XDA. Hij is veel kleiner, stabieler en gaat met de accu langer mee dan die XDA. Daarnaast heeft het apparaat een qwerty keyboard, beschikt het over de mogelijkheid om op het scherm te schrijven (handschriftherkenning) en virtueel keyboard (als XDA). ER is bovendien meer software voor beschikbaar(waaronder een partij office suits, die allen compatible zijn met MS Office, of zoals de tests uitwijzen: beter praten met MS Office dan Pocket Office). Nadelen: LCD ipv TFT, geen 16 bits geluid output, geen memorecorder functie. Wel een hele goede dual band telefoon, met redelijk veel standaard opties en veel te downloaden software voor additionele functionaliteit. Ik heb ze beide gehad en de TREO wint het dik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond