Deel dit artikel
-

Webzenders krijgen gelijk van overheidsinstelling

Radiostations op internet die luisteraars laten bepalen naar welke muziek ze willen luisteren, moeten auteursrechten afdragen gelijk andere radiostations op internet. Dit heeft de US Copyright Office bepaald. Platenmaatschappijen vonden dat een dergelijke invloed over de muziek betekende dat de stations onder een andere – minder gunstige – regeling moesten vallen.

De uitspraak betekent een flinke opsteker voor sites op internet die luisteraars laten bepalen op welke manier ze naar muziek luisteren, zoals MTVi , Xact Radio LLC en Launch Media . Zij bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld een persoonlijk menu van te beluisteren tracks samen te stellen. De sites worden door het US Copyright Office nu ook aangemerkt als radiostations op internet en zullen daarmee onder een gunstiger regeling vallen wat auteursrechten betreft. De hoogte daarvan wordt vastgesteld via arbitrage bij een federale rechter.

Volgens platenmaatschappijen als EMI, Warner Brothers en Bertelsmann, die vertegenwoordigd worden door de Recording Industry Association of America ( RIAA ) geven de sites de luisteraars teveel invloed over de muziek en moeten ze daarom gerangschikt worden in dezelfde categorie als Napster. Dat zou betekenen dat de sites met iedere platenmaatschappij een afzonderlijke – aanzienlijk duurdere – regeling voor auteursrechten moeten treffen.

Begin juni spanden de sites een rechtszaak aan tegen de platenmaatschappijen. Nog geen twee weken later besloten de platenmaatschappijen zelf een rechtszaak aan te spannen tegen de sites, vanwege inbreuk op auteursrechten. De patstelling is nu doorbroken met de uitspraak van de US Copyright Office, waarover de Wall Street Journal en Reuters berichten. De US Copyright Office stelde volgens de Wall Street Journal dat de websites gebruik mogen maken van de regeling voor radiostations op internet, wat een steun in de rug betekent voor de sites, maar de rechter kan uiteindelijk nog anders bepalen. Vandaar dat zowel de websites als de platenmaatschappijen claimen dat de uitspraak gunstig voor hen is.

Afgelopen weekeinde bereikte een van de aangeklaagde sites, MusicMatch , nog een overeenkomst met de RIAA. Besloten werd om de rechtszaken tegen elkaar te laten vallen. De financiële details van de overeenkomst werden niet vrijgegeven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond