Deel dit artikel
-

Wereldproblemen

Woensdagochtend, in de auto op weg naar een afspraak. Gisterenavond bestuurswissel gehad van IPAN, The Interactive Professionals Association Netherlands en nog gekozen tot voorzitter ook (jawel). De afgelopen tijd is het erg druk geweest met de voorbereidingen van mijn gooi naar het voorzitterschap. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen, maar wordt ondersteund door een goed en enthousiast bestuur. Dat is wel nodig ook, want het wordt een behoorlijke kluif.

Is IPAN, The Interactive Professionals Association Netherlands, een borrelclubje dat een keer per maand bijeenkomt om First Tuesday te pesten of heeft deze vereniging meer waarde? Johan van Mil, commercieel directeur BusinessNieuws en sinds vorige week de nieuwe voorzitter van IPAN, geeft antwoord.

IPAN is de afgelopen twee jaar verschrikkelijk snel gegroeid tot meer dan zeshonderd leden. Buiten de effecten die dat ongetwijfeld heeft op de interne organisatie, blijft ook IPAN niet onberoerd door de veranderde marktomstandigheden. Het wordt ongetwijfeld lastiger dan bijvoorbeeld twee jaar geleden om alle leden actief te betrekken bij de vereniging, sponsors te vinden en samenwerkingsverbanden (zoals die met het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen) aan te gaan en uit te diepen.

Gelukkig heeft het IPAN bestuur dat vorig jaar al ingezien en is hard gaan nadenken over de waarde die de vereniging zou moeten hebben voor haar leden. Alom bekend is de kritiek dat de vereniging slechts een borrelclubje is dat een keer per maand bijeenkomt om First Tuesday te pesten.

Wat minder bekend is het feit dat IPAN mensen uit zeer diverse vakgebieden uit de interactieve branche binnen haar geledingen heeft en al diverse succesvolle events heeft georganiseerd. Het ligt dan ook voor de hand om de diversiteit aan kennis en ervaring te clusteren en te ontsluiten voor (en door) de leden. Tijdens de voorbereidingen op het bestuursjaar kwamen we snel tot de conclusie dat meer dan zestig procent van de leden inderdaad zeer te porren is voor kennisuitwisseling. Da's mooi, want het was minder prettig geweest als zestig procent van de leden plotseling een enorme behoefte bleek te hebben aan cursussen kantklossen onder leiding van bebaarde huzaren in de achterlanden van Tsjetsjeni�.

Maar hoe zorg je er in hemelsnaam voor dat je leden, die onder de huidige marktomstandigheden alle aandacht nodig hebben voor hun eigen bedrijf, kunnen worden overgehaald om hun spaarzame tijd te besteden aan een vereniging voor professionals? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat juist onder moeilijke marktomstandigheden mensen vaak de behoefte hebben om samen met collega's, experts en concurrenten oplossingen te vinden voor actuele issues binnen hun vakgebied. Met de harde toezegging van een aantal topmensen uit het bedrijfsleven, om de leden hierbij met raad en daad bij te staan en een (hopelijk) enthousiast ledenbestand, weet ik dat er een goede basis ligt om IPAN uit te bouwen tot kennisnetwerk.

Nou maar hopen dat kennis uitwisselen en borrelen goed te verenigen zijn. Vroeger heb ik ook wel eens met mijn vrienden in de kroeg alle wereldproblemen op een avond opgelost. Helaas was ik de volgende ochtend altijd vergeten hoe…

Deel dit bericht

4 Reacties

Jacques de Wit

Wat een hol blaatverhaal. Het zou niet misstaan in de eerste de beste schoolkrant, maar het is geen reclame voor uw blad.

Mark Workel

In de Emerce nieuwsbrief staat het volgende: "Is IPAN een borrelclubje dat een keer per maand bijeenkomt om First Tuesday te pesten….".Volgens mij bestond IPAN al geruime tijd op het moment dat First Tuesday in Nederland van de grond kwam, dus lijkt het me niet waarschijnlijk dat het als doel heeft First Tuesday te pesten.

Wijnand

Wat een goed artikel.Eindelijk eens een man met een visie.Daar mag de IPAN trots op zijn. Chapeau ! Na de volgende borrel van de IPANis het terrorisme ook uit de wereld.

Daan Roggeveen

IPAN is een vereniging met een vertegenwoordiging van verschillende uithoeken van de internetwereld, stelt Van Mil. Een wereld die sterk onder druk staat. Treurig dat hij niet de ambitie en de visie lijkt te hebben om zijn vereniging – juist nu het wat minder gaat, en de uitdaging dus groter is – klaar te stomen voor het serieuze werk. De leden willen kennelijk wel, volgens de statistieken van Van Mil. Nu de voorzitter nog.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond