Deel dit artikel
-

Zuid-Afrika heeft bezwaar tegen OOXML-standaard

De definitieve ratificatie van de standaardisering van het bestandsformaat OOXML laat nog even op zich wachten. De Zuid-Afrikaanse standaardiseringsorganisatie zet de hakken in het zand en tekent bezwaar aan tegen de proces dat leidde tot de OOXML-standaard.

De officiële ratificatie van de standaardisering van OOXML loopt vertraging op door bezwaren van ISO-lid Zuid-Afrika. Het land heeft moeite met het proces dat het bestandsformaat doorliep voor standaardisering. Office Open XML is een formaat dat is afgeleid van Microsofts kantoorsoftwarepakket Office.

Een belangrijk bezwaar van de Zuid-Afrikaanse normeringsorganisatie SABS is dat er tijdens de ISO-vergadering die voorafging aan de stemming, niet gesproken kon worden over de tegenstrijdigheden tussen OOXML en andere standaarden zoals ODF. Ook vonden de Afrikanen het onjuist dat veel technische punten niet op de agenda stonden. Dit zou tegen de officiële richtlijnen zijn. Bovendien zou de internationale standaardiseringsorganisatie ISO de definitieve documentatie niet op tijd onder de nationale leden hebben verspreid.

Twijfel aan geldigheid

In een brief aan ISO schrijft SABS: "Zuid-Afrika twijfelt aan de geldigheid van de definitieve stemming omdat we het idee hebben dat die was gebaseerd op onvolledige informatie als gevolg van een slecht uitgevoerde ballot resolution meeting. Bovendien trekken we de geldigheid in twijfel van het proces waarbij alle partijen van begin tot eind veel te veel informatie in veel te weinig tijd moesten analyseren." De organisatie vindt dat de tijdbeperking arbitrair was vastgesteld zonder dat de richtlijnen die opleggen.

Ook andere landenorganisaties hadden bezwaren aangetekend op het standaardiseringsproces van OOXML. De Noorse commissie die deelnam in het proces, is erg te spreken over de Zuid-Afrikaanse brief. Het voormalige hoofd van de Noorse commissie feliciteerde de SABS "voor het opkomen voor de principes waarop standaardiseringswerk zou moeten zijn gebaseerd". Zelf stapte hij op uit onvrede over de goedkeuring die zijn land aan de standaardisering van OOXML.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond