Industry Wire

Geplaatst door CM.com

1 op de 3 belt liever met de klantenservice dan met schoonouders

Onderzoek CM.com toont aan dat een goed ingerichte klantenservice essentiëler is dan ooit
74% neemt pas contact op met de klantenservice als er geen andere manier is om antwoorden te krijgen
36% gebruikt meerdere kanalen tegelijk om sneller antwoord te krijgen
Meer dan de helft gaat ervan uit dat ze bij telefonisch contact confronterend moeten zijn

Breda, 29 november 2022 – In de huidige 24/7-wereld zijn klanten het gewend om onmiddelijk antwoord te krijgen. Met een mobiele telefoon in de hand is alle denkbare informatie immers binnen handbereik. Goede klantenservice wordt daarom steeds belangrijker. Dit blijkt uit onderzoek* van CM.com, marktleider in conversational interfaces, dat meer dan 1.000 Nederlandse klanten vroeg naar hun ervaringen met klantenservice. Het onderzoek toont aan dat alle conversaties tussen bedrijven en klanten van groot belang zijn. Of het nu gaat om een heel klein detail of een groot probleem, een snel en duidelijk antwoord is essentieel.

Uit het onderzoek in opdracht van CM.com blijkt dat ruim twee derde van de Nederlanders pas contact opneemt met de klantenservice als het niet anders kan en als ze geen antwoord op hun vragen kunnen vinden (74%). Verder laat het onderzoek zien dat ruim een derde van de respondenten (36%) behoorlijk ongeduldig is. Zij gebruiken meerdere kanalen tegelijk om sneller een antwoord te krijgen, denk aan chat via de website, e-mail en WhatsApp. Interessant detail: bijna een derde van de respondenten (32%) belt liever met de klantenservice dan met hun schoonfamilie.

Zenuwachtig bellen
Ruim 1 op de 4 respondenten is nerveus om de telefoon op te pakken om in contact te komen met een klantenservice. We zien hierin wel een aanmerkelijk verschil tussen de jongere en de oudere generatie. Met name bij Millennials (45%) en Gen Z’s (56%), is de telefoon niet hun eerste keuze. Dit zijn ook de doelgroepen die de klantenservice regelmatig op meerdere kanalen tegelijk probeert te bereiken.

Twan Stoppelenburg, Team Lead Demand Generation Customer Service CM.com vult aan: “Het is belangrijker dan ooit om bereikbaar te zijn op de kanalen waar je publiek de voorkeur aan geeft. Zeker als je bedenkt dat bijna de helft meerdere kanalen tegelijk gebruikt. Het is daarom essentieel om te voorkomen dat deze vragen onafhankelijk van elkaar door meerdere medewerkers worden beantwoord. Niet alleen omdat het tijd bespaart, maar ook om te voorkomen dat de klant verschillende antwoorden krijgt.”

Confrontatie aangaan
Een kwart van de respondenten geeft aan geïrriteerd te zijn wanneer ze contact opnemen met de klantenservice (26%). Deze irritatie tast de gemoedsrust aan: Meer dan de helft (56%) gaat ervan uit dat ze confronterend moeten zijn als ze de klantenservice bellen: ze willen namelijk dat hun probleem wordt opgelost en zijn voorbereid op een discussie.  Dit is aanzienlijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 47%. Ruim 1 op de 10 Nederlanders (13%) vindt het zelfs oké om te schelden tegen een medewerker van de klantenservice.

Snel, vriendelijk en effectief
Negatieve emoties voeren de boventoon wanneer mensen het contact met de klantenservice omschrijven: frustratie is de meest gevoelde emotie (38%), gevolgd door ongeduldigheid (35%). Slechts een derde (33%) van de respondenten voelt zich ook dankbaar na hulp van de klantenservice. Twan Stoppelenburg vervolgt: “Emoties kunnen worden verklaard door de drie basisverwachtingen van klantenservice: snel, vriendelijk en effectief. Bij lange wachttijden worden klanten ongeduldig. Als er geen effectieve oplossing wordt geboden, raken ze gefrustreerd. Dankbare klanten worden waarschijnlijk wel snel, vriendelijk en effectief geholpen. Service-interacties zijn van belang voor een goede relatie. Daarom is het ook van essentieel belang om klantenservicemedewerkers uit te rusten met de meest effectieve systemen.”

Kijk voor meer informatie op https://www.cm.com/nl-nl/downloads/emoties-klantenservice-onderzoek/

*Onderzoek
Dit onderzoek werd uitgevoerd door CM.com in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau CANDID Insights. De online enquête werd uitgevoerd in oktober 2022, waarbij 7078 respondenten vragen beantwoordden over hun interacties met bedrijven. Om verschillende regio’s in de wereld te vertegenwoordigen, hebben we respondenten uit 7 verschillende landen ondervraagd: het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, China, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. Alle respondenten waren 18 jaar of ouder.

***

Over CM.com
CM.com (Euronext Amsterdam: CMCOM) is een wereldwijde leider in cloudsoftware voor conversational commerce die bedrijven in staat stelt om een superieure klantervaring te leveren. Ons communicatie- en betalingsplatform stelt marketing, sales en customer service in staat om de betrokkenheid met klanten via meerdere mobiele kanalen te automatiseren, gecombineerd met naadloze betalingsmogelijkheden die de verkoop stimuleren, klanten winnen en de klanttevredenheid vergroten.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht