Industry Wire

Geplaatst door D2L

D2L-studie wijst uit: Nederlands hoger onderwijs loopt voorop met de digitale transformatie, met nog stappen te zetten om ‘blended learning’ volledig te omarmen

Amsterdam, 9 november, 2021 – D2L INC. (TSX: DTOL), een wereldwijd leider op het gebied van technologie in het onderwijs, maakt vandaag de resultaten bekend van een groot internationaal onderzoek, waaraan meer dan 350 professionals uit het hoger onderwijs in de Benelux hebben deelgenomen. Terwijl de Covid-19-pandemie een nieuw digitaal tijdperk inluidde voor onderwijsaanbieders, ondergingen veel hoger-onderwijsinstellingen in Nederland al eerder een digitale transformatie om aan de veranderende behoeften van studenten en medewerkers te voldoen. Het onderzoek gaat in op de positieve houding ten opzichte van digitale transformatie, belicht de belangrijkste drijfveren, en schetst toekomstplannen waarbij de student-ervaring centraal staat.

Digitale transformatie wordt door alle belanghebbenden aangestuurd 

Uit het onderzoek blijkt dat in de Benelux de drang naar digitale verandering evenredig wordt gedragen door alle groepen belanghebbenden en bijna gelijk is verdeeld onder studenten, personeel, technologiebedrijven, management, bestuursraden en faculteit en internationale agenda’s met cijfers tussen 22 en 36 procent.

Hoewel studenten niet de enige aanjager achter de verandering zijn, zijn zij wel de drijvende kracht voor het management om digitale transformatie in het hoger onderwijs in te voeren. Volgens het onderzoek zijn het verbeteren van de kwaliteit van opleidingen (36 procent) en het versterken van de student-ervaring (35 procent) de meest prominente doelstellingen van de digitale transformatiestrategieën in de Benelux.

Van de ondervraagden geeft 62 procent aan dat instellingen digitaal moeten transformeren om toekomstige groei mogelijk te maken. Bijna 38 procent hoopt dat digitale transformatie de betrokkenheid van studenten zal verbeteren, terwijl 37 procent hybride onderwijs wil inzetten om leerresultaten te meten en verbeteren. Nog eens 37 procent hoopt dat digitale transformatie de productiviteit verhoogt.

Benelux staat open voor verschuiving naar ‘blended learning’   

De overgrote meerderheid van de instellingen in de Benelux had al een digitale transformatiestrategie ingezet, voorafgaand aan de Covid-19-pandemie – 84 procent voorafgaand aan 2019 – waarbij online leren werd gestimuleerd, wat aanzienlijk hoger is dan het wereldwijde gemiddelde. 58 procent meldt dat de crisis hun implementatie heeft versneld. 41 procent heeft een toename gezien in de introductie van nieuwe leertechnologie om de digitale leerervaring te verbeteren en nog eens 41 procent heeft gezien dat virtual classroom-tools goed gebruikt werden om synchroon onderwijs te geven. Als laatste heeft 39 procent een toename gezien van de digitale vaardigheden binnen de academische wereld en de leergemeenschappen.

“Nederland heeft een van de meest innovatieve hoger-onderwijssectoren in EMEA,” aldus Stewart Watts, vicepresident voor de EMEA-regio bij D2L. “Instellingen in de Benelux zijn trendsetters en niet bang om nieuwe oplossingen te omarmen.”

Meer dan de helft (54%) van de hoger-onderwijsinstellingen in de Benelux creëert nu eigen content voor ‘flipped classroom learning’ of vergelijkbare pedagogische methoden, zoals ‘blended learning’, en 6 op de 10 respondenten zijn ervan overtuigd dat blended learning educatieve voordelen biedt ten opzichte van uitsluitend face-to-face onderwijs.

Dankzij het ‘first-mover’-voordeel bij de digitale transformatie vonden de meeste hoger onderwijsinstellingen in de Benelux (56%) de overgang naar hybride onderwijs relatief gemakkelijk in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde (49%). De grootste uitdaging bij de overgang is het bieden van ondersteuning en opleiding bij het gebruik van digitale hulpmiddelen voor het geven van onderwijs (volgens 54% van de Benelux-respondenten).

“Voor het hoger onderwijs moet de digitale transformatie een holistische aanpak zijn die meer inhoudt dan alleen het implementeren van digitale technologieën,” aldus Stewart Watts. “In plaats daarvan moet de nadruk gelegd worden op het veranderen van pedagogische en organisatorische benaderingen om te profiteren van deze nieuwe technologieën.”  

Wat heeft de toekomst in petto voor de digitale transformatie? 

In de Benelux zijn de topprioriteiten van de respondenten voor de komende twee jaar: het verbeteren van het online aanbod (41%), het investeren in online examen- en surveillancemiddelen (40%) en het moderniseren, investeren en verbeteren van de online infrastructuur van universiteiten (35%).

Hoewel de respondenten het erover eens zijn dat onlinetechnologie de leerervaring verbetert, zegt slechts 32 procent dat er binnen hun instelling training beschikbaar is om docenten en personeel vertrouwd te maken met en te helpen bij de overgang naar nieuwe technologieën.

Voor de toekomst zal het van cruciaal belang zijn om voldoende algemene kennis te hebben van online-tools en workflows. Het personeel moet weten welke tools het tot zijn beschikking heeft en hoe deze het best kunnen worden toegepast, anders zal het moeilijk blijken om live activiteiten te vertalen in volledig geïntegreerde online-ervaringen.

Zoals aangegeven in het EU-actieplan voor digitaal onderwijs: 2021-2027 is verbetering van de digitale infrastructuur en connectiviteit van de onderwijssector een hoge prioriteit, en zijn verdere investeringen in opleiding en ontwikkeling van personeel nodig. De komende jaren zullen waarschijnlijk belangrijke veranderingen inluiden, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Voor meer inzicht in de stand van zaken wat betreft de digitale transformatie in het hoger onderwijs in de Benelux kunt u hier het volledige rapport bekijken.

###

Over D2L (TXS: DTOL)

D2L verandert de manier waarop de wereld leert – en helpt leerlingen van alle leeftijden meer te bereiken dan ze ooit voor mogelijk hielden. D2L werkt nauw samen met klanten over de hele wereld en ondersteunt miljoenen mensen bij het online en fysiek studeren. Meer dan 1.000 medewerkers wereldwijd zijn toegewijd om de beste leermiddelen te ontwikkelen en de wereld beter achter te laten dan waar ze hem aantroffen. Meer informatie over D2L voor K-12, hoger onderwijs en bedrijven vindt u op www.d2l.com.

Over D2L Brightspace

D2L Brightspace is een cloud-based leerplatform dat is gebouwd voor organisaties die waarde hechten aan continue investeringen in mensen om hun bedrijfssucces te stimuleren.

D2L Brightspace zorgt voor het slimmer bij- en omscholen van werknemers over de hele wereld. Het is de enige plek die alle aspecten van leren ondersteunt met een betere betrokkenheid en productiviteit door gepersonaliseerd leren. Het geeft uw teams erg waardevolle tools en maakt het eenvoudig om uitzonderlijke ervaringen face-to-face of volledig online te ondersteunen.

D2L Brightspace is ontworpen in nauwe samenwerking met klanten over de hele wereld – en biedt een uitgebreide set functies om de betrokkenheid, retentie en de leerresultaten te verbeteren. Het maakt het geven van feedback ook makkelijker en het biedt 99,99% betrouwbaarheid. Daarnaast is het zeer toegankelijk en ziet het er prachtig uit op elk mobiel apparaat, waardoor het voor u gemakkelijker wordt om elke leerling te bereiken.

Net als veel van onze klanten gebruikt D2L het prijswinnende Brightspace-leerplatform ter ondersteuning van onboarding, compliance-training, leiderschapsontwikkeling en bijscholing van de eigen medewerkers. Dit heeft geleid tot verschillende, opeenvolgende toponderscheidingen in Noord-Amerika voor nieuwe wervings- en onboarding-ervaringen. Voor meer informatie, bezoek D2L voor Corporate Learning.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht