Industry Wire

Geplaatst door BOF

Het gebruik van online data verdient meer aandacht onder jongeren

10 december is het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens en dat grijpt Bits of Freedom aan om een nieuwe videoreeks, in samenwerking met Fresku te lanceren. Daarnaast grijpen diverse gemeenten en stichtingen die dag aan om aandacht te vragen voor digitale mensenrechten. Er worden campagnes gevoerd, events georganiseerd en lezingen gehouden, met als doel bewustwording verhogen over thema’s als online privacy en vrijheid.

Het is inmiddels bekend dat data een belangrijke rol speelt in ons dagelijkse leven. Gemeenten gebruiken data om beleid uit te voeren. Online platforms zien data als middel om winst te maken. Echter, over de risico’s voor onze privacy is nog teveel onduidelijk. Volgens Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom, is het hoog tijd voor meer bewustwording. “Er valt nog veel te winnen als het gaat om kennis over data en hoe organisaties het gebruiken. Met name onder jongeren. Daarom hebben we besloten om een campagne te ontwikkelen die jongeren helpt begrijpen hoe data werkt.”

De campagne

In de vierdelige videoserie Data.Zo zit dat. nodigt Fresku, rapper en ambassadeur van de Vrijheid, vier jongeren uit om samen te ontdekken hoe het zit met data. “We hebben gekozen voor de thema’s datagedreven profilering, monopolie van grote platforms, predictive policing, en manipulatief webdesign en tracking. Razend complexe thema’s, maar volgens ons is het gelukt om het begrijpelijk te maken voor een breed publiek.”, zo legt Austin uit. De films worden tijdens de week van de mensenrechten verspreid via online nieuwsmedia en blogs. Ook worden de films vertoond bij live bijeenkomsten over digitalisering.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht