Industry Wire

Geplaatst door Mozilla

Mozilla-community komt samen in Amsterdam voor verantwoorde AI en rechtvaardig internet

Meer dan 500 MozFest-bezoekers bespreken de impact van AI op democratie, journalistiek en sociale rechtvaardigheid
Amsterdam, 19 juni 2024 – Na het succes van vorig jaar keerde MozFest House vorige week terug naar Amsterdam. Meer dan 500 techneuten, kunstenaars, activisten en beleidsmakers kwamen samen. Drie dagen lang was het festival een broedplaats voor nieuwe ideeën en oplossingen voor een gezonder internet en verantwoorde, mensgerichte AI.

Mitchell Baker, de Executive Chair van Mozilla, opende het festival met een oproep aan de community: “De nalatenschap van Mozilla zijn jullie, de community. MozFest is waar we samenkomen om de wereld te bouwen die we willen. Het gaat erom onze gedeelde ambities te ontdekken, elkaar te helpen, en de focus te verleggen van Mozilla naar de bredere community. Jullie zijn de makers van het festival en van wat eruit voortkomt, met de overtuiging dat technologie de wereld ten goede kan veranderen.”

Op het festival waren meer dan 90 keynotes, discussies en kunstinstallaties te bewonderen. Deelnemers bogen zich over uiteenlopende vraagstukken rondom AI, zoals de impact op democratie en sociale rechtvaardigheid, de rol van journalistiek in het AI-tijdperk, de inzet van AI-systemen in oorlogsvoering, en de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tijdens verkiezingen. Datajournalist Mona Chalabi gaf een indrukwekkende keynote over het toegankelijk maken van complexe data.

Onder het thema “Solidariteit en Saamhorigheid” bood MozFest House Amsterdam diverse ervaringen, waaronder het concert “Songs of the Living” van Toshi Reagon en een optreden van de Royal Shakespeare Company.

Verander de machtsverhoudingen
Wethouder Alexander Scholtes (Digitale Stad, Amsterdam) pleitte voor een ethische benadering van AI: “Als stad geloven we dat we zorgvuldig moeten omgaan met AI en strikte regels moeten opstellen voor ons eigen gebruik. Onze visie op AI moet niet gaan over wat mogelijk of zelfs toegestaan is, maar over wat we écht willen en wenselijk vinden. Samen met kennispartners, burgers en creatieve denkers zoals jullie moeten we de juiste vragen over AI stellen en beantwoorden.”

Een kans voor publiek debat
Bob Alotta, Senior Vice President of Global Programs bij Mozilla, ziet de snelle opkomst van AI als een kans voor publiek debat: “Het is positief dat AI nu zo groot is geworden. Iedereen kent het, dus we kunnen er nu een publiek debat over voeren. Dat biedt enorme kansen.” Alotta benadrukte ook het belang van diversiteit in de tech-industrie: “Innovatie komt voort uit verschillende perspectieven. Zorg voor diversiteit in je team, of zoek zelf andere ruimtes op.”

Het volgende MozFest vindt plaats in Zambia in november 2024.

Mozilla is een wereldwijde non-profitorganisatie die zich inzet voor een gezond internet en toegankelijke technologie voor iedereen. Mozilla is bekend van de Firefox browser, maar zet zich ook in voor privacy, online veiligheid en open standaarden.

Blijf op de hoogte van MozFest-evenementen via de nieuwsbrief.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht