Industry Wire

Geplaatst door Verizon

Ransomware-aanvallen blijven toenemen: Verizon 2022 Data Breach Investigations Report

Belangrijkste punten:

– Het 2022 DBIR – dat zijn 15-jarig bestaan viert – analyseerde 23.896 beveiligingsincidenten, waarvan 5.212 bevestigde lekken waren.
– Ransomware-aanvallen zijn met 13% gestegen ten opzichte van vorig jaar, dat is meer dan de laatste 5 jaar bij elkaar opgeteld.
– Ongeveer 4 van de 5 lekken zijn het gevolg van cybercriminaliteit, waarbij mensen buiten de organisatie ongeveer 4 keer meer kans hebben om lekken in een organisatie te veroorzaken dan mensen binnen de organisatie.
– Bij 82% van alle lekken die het afgelopen jaar zijn geanalyseerd, speelde menselijk handelen een rol.

Amsterdam – Het Verizon Business 2022 Data Breach Investigations Report (2022 DBIR) onderzoekt een bijzonder jaar in de geschiedenis van cybersecurity en geeft inzicht in een aantal belangrijke kwesties in het internationale security-landschap.

Bijzonder zorgwekkend is de toename van het aantal ransomware-incidenten. In één jaar tijd is het aantal incidenten met 13% gestegen – een grotere stijging dan in de afgelopen 5 jaar samen. Hoewel cybercriminelen steeds complexere vormen van malware proberen te gebruiken, is ransomware nog steeds succesvol in het uitbuiten en verzilveren van illegale toegang tot privégegevens.

Criminaliteit blijft ook in de wereld van cybersecurity een voortdurende bedreiging. Ongeveer 4 van de 5 beveiligingsincidenten kunnen worden toegeschreven aan cybercriminelen – waarbij mensen buiten de organisatie ongeveer 4 keer meer kans hebben om lekken in een organisatie te veroorzaken dan mensen binnen de organisatie.

De toegenomen geopolitieke spanningen zorgen er ook voor dat cyberaanvallen vanuit overheden steeds geraffineerder, zichtbaarder en bewuster worden.

“De pandemie heeft de afgelopen jaren een aantal cruciale problemen aan het licht gebracht waar bedrijven in realtime mee om moesten gaan. Maar nergens is de noodzaak tot aanpassing sterker dan in de wereld van cyberbeveiliging”, aldus Hans Vestberg, CEO en voorzitter van Verizon. “In een wereld die steeds digitaler wordt, zullen effectieve technologische oplossingen, sterke beveiligingskaders en meer aandacht voor onderwijs helpen om bedrijven veilig te houden en klanten te beschermen.”

Het afgelopen jaar werd voor veel bedrijven ook gekenmerkt door problemen met de supply chain. Deze trend werd ook weerspiegeld in het security-landschap. Bij maar liefst 62% van de lekken was de partner van een organisatie betrokken. Het aanvallen van de juiste partner is een machtsvermenigvuldiger voor cybercriminelen en laat zien hoe moeilijk het is voor veel organisaties om hun supply chain te beveiligen.

Zo blijkt dat mensen verreweg de zwakste schakel zijn in de bescherming van een organisatie tegen cybercriminaliteit. 25% van alle lekken in het 2022-rapport waren het resultaat van social engineering-aanvallen, en wanneer menselijke fouten en misbruik van privileges worden meegerekend, was het menselijke element verantwoordelijk voor 82% van de lekken die in het afgelopen jaar werden geanalyseerd.

Dave Hylender, hoofdauteur van het DBIR, zegt: “Het Data Breach Investigations Report van Verizon bestaat nu 15 jaar en blijft de toonaangevende bron voor het beoordelen van de vele cyberbeveiligingsbedreigingen waarmee organisaties nog steeds te maken hebben. En hoewel het rapport sindsdien is bijgewerkt, blijven de basisprincipes van beveiliging van kracht. Beoordeel risicofactoren en neem passende maatregelen. De juiste basis is de belangrijkste factor voor succes.”

Over het DBIR
De 15de editie van het 2022 DBIR analyseerde 23.896 beveiligingsincidenten, waarvan 5.212 bevestigde lekken waren. De gegevens werden verzameld bij 87 respondenten uit binnen- en buitenland, variërend van instanties voor rechtshandhaving tot forensische en advocatenkantoren, CERT’s en ISAC’s, en overheidsinstanties uit verschillende landen.

Het volledige 2022 Data Breach Investigations Report en de Executive Summary zijn beschikbaar op de DBIR resource page.

Voor een uitgebreide lijst van al onze DBIR-webinars en -evenementen kunt u hier terecht: https://www.verizon.com/business/resources/reports/dbir/

Over Verizon
Verizon Communications Inc. (NYSE, Nasdaq: VZ) werd op 30 juni 2000 opgericht en is een van ’s werelds leidende aanbieders van technologie- en communicatiediensten. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York City maar het bedrijf wordt over de hele wereld vertegenwoordigd. Met zijn wereldwijde activiteiten genereerde Verizon in 2021 een omzet van 133,6 miljard dollar. Het bedrijf biedt spraak-, data- en videodiensten en -oplossingen aan via zijn bekroonde netwerken en platforms. Hiermee komt het bedrijf tegemoet aan de vraag van klanten naar mobiliteit, betrouwbare netwerkverbindingen, veiligheid en controle.

####

VERIZONS ONLINE NEWS CENTER: Nieuwsberichten, blogs, biografieën en contactgegevens voor de media zijn beschikbaar via het Online News Center van Verizon op http://www.verizonenterprise.com/about/news. Nieuws van Verizon Enterprise Solutions is ook beschikbaar via een RSS feed op http://www.verizonenterprise.com/rss-options

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht