Industry Wire

Geplaatst door NordVPN

Tot 74% van de apps verzamelt meer informatie over je dan nodig is

Uit nieuw onderzoek van NordVPN blijkt dat 87% van de Android-apps en 60% van de iOS-apps toestemmingen vragen die niet nodig zijn voor de functionaliteit van de app. Terwijl gebruikers voorwaarden accepteren zonder ze te lezen, kunnen de persoonlijke gegevens die apps verzamelen in het nadeel van de gebruikers worden gebruikt.

De belangrijkste resultaten van het onderzoek:

● Bijna 14% van de apps verzamelt meer onnodige gegevens dan noodzakelijke die nodig zijn voor de prestaties van de app, en slechts 8% van de apps verzamelt geen onnodige gegevens.

● Gemiddeld is ongeveer 20% van de gevraagde toestemmingen niet nodig voor de functionaliteit van de app.

● Apps voor sociale netwerken, messaging, navigatie en dating vragen de meeste toestemmingen, waaronder toegang tot je locatie en camera.

● Android- en iOS-apps in Hong Kong en Taiwan vragen gemiddeld de meeste toestemmingen. Apps in Mexico vragen om het minste aantal toestemmingen.

Hieronder vindt u het persbericht bijgevoegd. U kunt het volledige onderzoek hier vinden.

Als u vragen heeft, nodig ik u uit contact met me op te nemen.

Vriendelijke groet,

Brigita Kavaliauskaite

Nord Security | Public Relations

brigita@nordsec.com

Bijna 87% van de Android-apps en 60% van de iOS-apps vragen om toegang tot apparaatfuncties die geen verband houden met hun prestaties, blijkt uit nieuw onderzoek van NordVPN.

Cybersecurity- en privacy-experts van NordVPN analyseerden de populairste mobiele apps wereldwijd, onderverdeeld in 18 categorieën. Tot 14% van de apps verzamelt meer onnodige gegevens dan noodzakelijke die nodig zijn voor de prestaties van de app en slechts 8% van de apps verzamelt geen onnodige gegevens. Gemiddeld was elke vijfde toestemmingsverzoek niet nodig voor de functionaliteit van de app.

“Een aanzienlijk aantal mobiele apps die we dagelijks gebruiken, vragen om toegang tot apparaatfuncties die niets te maken hebben met hun prestaties. En de meeste gebruikers geven apps toestemming tot gevoelige functies zonder de voorwaarden te lezen. Gebruikers moeten altijd overwegen of een app bepaalde gegevens nodig heeft om zijn werk te doen voordat ze op ‘Accepteren’ tikken, omdat verzamelde gegevens in ons nadeel gebruikt kunnen worden. Het is vooral belangrijk apps uit bepaalde categorieën goed in de gaten te houden, zoals social media- en messaging-apps”, zegt Adrianus Warmenhoven, cybersecurity-expert bij NordVPN.

Uit het onderzoek bleek dat 42% van alle apps om toestemmingen vraagt met betrekking tot gebruikersactiviteiten buiten de app zelf, wat betekent dat ze tot doel hebben gegevens over gebruikers te verzamelen in andere applicaties en websites. Daarnaast vraagt 37% van de onderzochte apps toegang tot de locatie van de gebruiker, 35% tot de camera, 22% tot de fotogalerij en 16% tot de microfoon.

Social media en messaging-apps baren de meeste zorgen

Apps voor sociale netwerken, messaging, navigatie en dating vragen het grootste aantal toestemmingen in vergelijking met andere categorieën. Ze staan ook bovenaan de lijst als het op verzoeken voor onnodige toestemmingen aankomt. Gemiddeld vragen apps voor sociale netwerken om tien onnodige toestemmingen, navigatie-apps om negen, dating-apps om zes en messaging-apps om vijf.

Android-gebruikers hoeven zich het minste zorgen te maken over gaming-apps. Deze apps vragen slechts 10 toestemmingen, waarvan gemiddeld minder dan één onnodig is. En terwijl apps voor eten en drinken op iOS gemiddeld om minder dan drie toestemmingen vragen, doen apps voor productiviteit het wat onnodige toestemmingen betreft nog beter omdat ze bijna geen onnodige gegevens verzamelen.

De regio Oost-Azië kleurt rood wat privacy betreft

Hoewel je aan de hand van de verschillende categorieën kan voorspellen hoeveel toestemmingen en gegevens apps vragen, is er ook een geografische factor. Gemiddeld vragen apps uit Oost-Azië de meeste toestemmingen en ook de meeste onnodige toestemmingen – Hong Kong en Taiwan voeren zowel de Android- als de iOS-grafieken aan. Ook Android-apps uit Japan en Singapore staan hoog op de lijst.

“Dit komt waarschijnlijk door twee aspecten. Aan de ene kant hebben verschillende regio’s verschillende regelgevingen. Maar tegelijkertijd worden deze cijfers beïnvloed door de aard van de bestudeerde populaire apps. Oost-Aziatische landen doen het slechter wat betreft het vragen van toestemmingen vanwege de combinatie van het wijdverbreide gebruik van social media-, manga- en andere media-apps”, zegt Warmenhoven.

Aan de andere vroegen apps uit Mexico om het laagste aantal onnodige toestemmingen en vroegen ze zelfs om het minste aantal toestemmingen in totaal voor Android. Voor iOS vroegen apps uit Spanje en de VS in totaal om de minste toestemmingen, terwijl apps uit Spanje, de VS, Italië en Polen het minst vaak om onnodige toestemming vroegen.

Tips om je privacy in apps te beschermen

Adrianus Warmenhoven deelt deze preventieve maatregelen om je privacy in apps te beschermen:

Download apps uit officiële stores. Onofficiële appstores hebben niet altijd systemen om te controleren of een app veilig is voordat hij wordt gepubliceerd en beschikbaar is om te downloaden. Bovendien brengt het downloaden van een app van een onofficiële bron het risico met zich mee dat er door criminelen met de app geknoeid is.
Lees het privacybeleid van de app voordat je hem downloadt. Controleer welke informatie de app bijhoudt en wat hij met derden deelt. Zoek een alternatief als je niet tevreden bent met de privacy die de app biedt.
Controleer welke toestemmingen je een app geeft. Wanneer je een app downloadt, vraagt de app je om verschillende machtigingen te geven om toegang tot je gegevens te kunnen krijgen. Controleer of ze nodig zijn. Bekijk alle toestemmingen van bestaande apps en schakel diegene die je eigenlijk niet wilt geven of die niet nodig zijn uit. Overweeg apps te verwijderen die om veel toestemmingen vragen (vooral als ze niet nodig zijn voor de functionaliteit van de app). Let vooral op toestemmingen zoals camera, microfoon, opslag, locatie en contactenlijst.
Beperk locatieverzoeken. Veel apps vragen om toegang tot de locatie van je telefoon – dit is belangrijke informatie, dus ga hier voorzichtig mee om. Je kunt apps het beste alleen toestemming tot je locatie geven wanneer je de app gebruikt, in plaats van altijd.
Meld je niet automatisch aan met accounts van sociale netwerken. Als je je bij een app met je social media-account aanmeldt, kan de app informatie van het account verzamelen en vice versa.
Verwijder apps die je niet gebruikt. Als je een app niet (meer) gebruikt, kun je hem het beste verwijderen. Ook apps die je niet gebruikt, verzamelen vaak gegevens over je.
OVER NORDVPN

NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-dienstverlener, die wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt. NordVPN biedt Double VPN-encryptie, Onion Over VPN en gegarandeerde privacy omdat het bedrijf je gegevens niet verzamelt. Eén van de belangrijkste kenmerken van het product is Threat Protection, een functie die kwaadaardige websites, malware, trackers en advertenties blokkeert. NordVPN is zeer gebruiksvriendelijk, biedt één van de beste prijzen op de markt en heeft meer dan 5000 servers in 60 landen wereldwijd. Voor meer informatie: https://nordvpn.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht