Industry Wire

Geplaatst door VPRO

VPRO Tegenlicht: Voorbij de emoji

Iedere dag verzenden we wereldwijd 7 miljard emoji’s naar elkaar. Hoewel de kleurige icoontjes niet meer zijn weg te denken uit onze dagelijkse communicatie, is weinig bekend over het Emoji Committee van Unicode. Een commissie – bestaande uit afgevaardigden van grote techbedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Microsoft – die in Californië bepaalt welke emoji’s wel of niet in ons toetsenbord komen. Tegenlicht kreeg er een voet tussen de deur. Hoe ziet de toekomst van onze communicatie eruit?

De communicatie in het digitale domein wordt geregisseerd door de beursgenoteerde bedrijven van Silicon Valley. Aan de westkust van de Verenigde Staten komt vier keer per jaar het Unicode Consortium bij elkaar. Dit moeilijk toegankelijke gezelschap wordt beschouwd als de ‘Hoge Raad’ van online communicatie. In dit overlegorgaan van de techgiganten krijgt de taal en de infrastructuur van de online wereld vorm en inhoud. Afgezanten van Apple, Microsoft, Facebook, Google, IBM, Netflix, Amazon en Intel bepalen er de mondiale standaard voor symbolen, tekens en lettertypen in de digitale (beeld)taal, zodat al onze apparaten moeiteloos met elkaar kunnen communiceren.

Onderdeel van Unicode is de twaalfkoppige ‘Emoji Commissie’. Regisseur Mea Dols de Jong kreeg er een voet tussen de deur tijdens de kwartaalvergadering op het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond, Seattle, maar liep ook aan tegen de ontluisterende geslotenheid van de tech sector. Hoe dieper ze in de wereld achter de ogenschijnlijk onbenullige icoontjes duikt, hoe beter ze ziet dat deze microwereld een afspiegeling vormt van de ‘echte’ wereld.

Wat is ervoor nodig om een nieuwe emoji op het toetsenbord van de telefoon te krijgen? Kijk mee naar de campagne voor de nieuwe witte wijn emoji. Waarom zit de LGBTQI regenboogvlag-emoji wél in de keyboards, maar die van de transgenders niet? En wat te doen met Koerdistan, dat ook zijn eigen vlag als emoji pictogram wil? Waar ligt eigenlijk de macht om dit soort beslissingen te nemen?

Regie: Mea Dols de Jong

Voor meer informatie zie vpro.nl/tegenlicht
#tegenlicht

VPRO aan het typen…
In het kader van bovenstaande Tegenlicht uitzending organiseert VPRO Medialab een interactief verhaal-experiment op WhatsApp over emoji. Onder de noemer ‘VPRO aan het typen…’ onderzoekt het Medialab de mogelijkheden om via WhatsApp op vernieuwende manieren een verhaal te vertellen. Op 16 oktober zit emoji-expert Lilian Stolk live achter het toetsenbord: zij legt deelnemers binnen 30 minuten uit hoe het komt dat er geen condoom-emoji bestaat en waarom dat volgens haar niet erg is. Tijdens de chat worden deelnemers ook om input gevraagd. Aanmelden voor het experiment kan hier.

Woensdag 16 oktober 2019, 20.00 uur, WhatsApp

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht