-

Staatsbosbeheer: selfservice technologie verhoogt conversie

Door veranderd beleid van de overheid moest Staatsbosbeheer op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Besloten werd om meer te doen met de kampeerterreinen. Dankzij een slimme toepassing van digitale technologie steeg het aantal boekingen flink.

“We wilden de transformatie maken van een natuur- naar een verkooporganisatie,” legt Giel Mollema, productmanager Kamperen van Staatsbosbeheer uit. “Natuurlijk zijn we niet gestopt met natuurbeheer, maar door een subsidiestop werden we gedwongen te verzakelijken. Kamperen is een activiteit die past bij de drie pijlers van Staatsbosbeheer: beleven, beschermen en benutten. We hadden de terreinen al, alleen werden die geclusterd beheerd. Door een centrale focus en de stap naar de digitale wereld te zetten, wilden we ze rendabel maken.”

De eerste pogingen daartoe waren geen succes. Staatsbosbeheer zocht daarom contact met Snakeware, een fullservice digitaal bureau. “Centrale vraag was: hoe krijg je de consument zover dat hij online of op locatie een boeking doet en betaalt? Op basis van vertrouwen in de gasten is de case gebouwd,” vertelt Ate van der Meer, marketing- en salesdirecteur bij Snakeware. “Stap één was een stabiel softwareplatform opzetten met een goede flow. Stap twee was het bouwen van een zuil, die ter plaatse een seamless, intuïtieve boekingservaring biedt met het niveau van een iPad. Als de gebruikerservaring daaronder zit, dan haken mensen namelijk af. Het reclamebureau van Staatbosbeheer heeft voor de website een beleving gecreëerd – wat maak je mee als je bij de boswachter kampeert? En Snakeware heeft alles samengebracht als regisseur.”


Vertrouwen in de gast

De nieuwe opzet vergt zoals gezegd een zekere mate van vertrouwen in de consument. Wie komt kamperen, moet zelf inchecken en betalen en krijgt dan een bewijsje dat hij of zij aan zijn tent hangt. Maar er is geen 24-uurs controle daarop. “De ruis die er nu nog inzit weegt niet op tegen de kosten die een actieve controle met zich mee zou brengen,” aldus Van der Meer.

De kampeerterreinen afbakenen met slagbomen, hekken en een receptie past niet bij ‘back to nature’ aard van Staatsbosbeheer. Bovendien is er simpelweg niet genoeg mankracht, voegt Mollema daaraan toe. “We beheren 250.000 hectare Nederlandse natuur. Daar zijn onze boswachters de gastheer. Wij willen hen op een goede manier inzetten en dus niet als receptionist. Die taak hebben we bij de gasten zelf neergelegd, in de vorm van de boekingszuil waarmee zij ter plekke een reservering kunnen maken en afhandelen. Zo heeft de boswachter de tijd om op pad te gaan met de mensen en te vertellen over de natuur.”

Wat opvalt is dat de online beleving de wow-factor heeft, terwijl de boekingszuilen ter plekke zeer basic zijn: de gebruiker ziet een aantal buttons en het logo van Staatsbosbeheer. Van der Meer: “We wilden eerst laten zien dat het werkt en de consument ermee laten werken. In de tweede fase gaan we de user experience op hetzelfde niveau brengen als op de website.”

De combinatie ‘wow-basaal’ heeft wel effect gehad, zegt Van der Meer. “Vorig jaar hadden we 28.300 boekingen verdeeld over 23 kampeerterreinen. De conversie steeg met 28 procent. Het aantal overnachtingen bedroeg 202.000, een toename van 10 procent. Het systeem werkt dus.”

Vol is vol

Een probleem dat het op deze wijze stimuleren van ad hoc boekingen echter met zich meebrengt, is dat het terrein vol is. “Dat kan,” erkent Mollema. “De kampeerterreinen zijn kleinschalig en soms moeten we nee verkopen. Wie zekerheid wil, moet inderdaad online boeken. We zien dat dat vooral gebeurt met populaire plekken zoals de Waddeneilanden. Daar gaan vakantiegangers minder snel op de bonnefooi naartoe, omdat ze ook een bootovertocht moeten regelen. Voor de rest boekt 60 procent online en 40 procent ter plekke.”

Van der Meer ziet een technische oplossing waarmee in de toekomst teleurstelling kan worden voorkomen. “Als we weten dat iemand afreist naar een terrein, bijvoorbeeld doordat ze de app van Staatsbosbeheer hebben gedownload en wij beacons hebben geplaatst, dan kunnen we ze een berichtje sturen dat het terrein vol is en meteen een alternatief in de buurt suggereren waar nog wel plek is.”

© Headerfoto Staatsbosbeheer

Deel dit bericht

1 Reactie

Piet Westbroek

Vele jaren mogen wij als fervent SBB kampeerders de ontwikkelingen volgen waar het gaat om de noodzakelijke gedwongen herzieningen van de natuurkampeerterreinen. Al deed – zo men wilt doet – opheffingen zeer is inmiddels duidelijk dat men bij Staatsbosbeheer geen andere keuze heeft wil men met een x-aantal terreinen kunnen voortbestaan. Evenwel zal men ook binnen Staatsbosbeheer begrijpen dat sommige kampeerders met lede ogen hun terrein voorgoed hebben zien dichtgaan.

Iets is altijd beter dan – bij niet ingrijpen – op termijn niets ! Daarom hulde voor het feit dat strategisch gelegen kampeerterreinen blijven voortbestaan tot zelfs gemoderniseerd/uitgebreid en – indien nodig – het sanitair vervangen.

Naast de ingerichte comfortterreinen blijven er – zo begrepen – tot in de juiste verhoudingen ook een aantal kleinschalige natuur plus terreinen intact. Da’s mooi want daar ligt onze interesse !!

Duidelijk is dat men in de heer Giel Mollema de juiste persoon heeft gevonden welke – in samenwerking met derden – kampeerders weet te bewegen om deze bijzondere juweeltjes te komen of blijven bezoeken. De nostalgische ijzeren hein mag dan goeddeels verdwenen zijn maar inmiddels is men vast gewend aan het elektronische scherm.

Het gaat er om dat het nostalgische kampeer-gevoel onveranderd is gebleven. Dit kunnen wij volmondig onderschrijven. Hulde voor Staatsbosbeheer om natuurbeleving met gelijkgestemden te delen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond