Deel dit artikel
-

0900-klantenservicenummers geen melkkoe meer

Bedrijven mogen straks niet meer extra verdienen aan 0900-klantenservicenummers. Consumenten betalen voortaan of evenveel als voor een gesprek met een gewoon vast nummer, of een vast bedrag voor het hele gesprek.

Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Innovatie en Landbouw in reactie op het verzoek van de Tweede Kamer om de haalbaarheid te onderzoeken de kosten van wachttijd bij telefonische klantenservice gratis te maken.

Het gratis maken van wachttijd zorgt niet voor lagere kosten voor de gemiddelde consument, zo constateert Verhagen. Gratis wachttijd regelen vergt forse investeringen bij telecomaanbieders en callcenters waar de consument uiteindelijk de rekening van zal moeten betalen.

Een verplichting om de wachttijd alleen voorafgaand aan het gesprek gratis te maken, kan eenvoudig worden ontdoken door snel op te nemen en de beller vervolgens opnieuw in de wacht te zetten. Bij gratis wachttijd betaalt de consument na wachttijd alsnog een hoger minuuttarief voor de rest van het telefoongesprek, waardoor de totale kosten uiteindelijk vaak hoger uitvallen.

Op dit moment geldt een maximumtarief van vijftien cent per minuut voor telefoonnummers van bedrijven waarmee de consument een contract heeft afgesloten, bijvoorbeeld een energieleverancier of de bank. Voortaan mag dus geen enkel 0900-klantenservicenummer meer per minuut extra kosten in rekening brengen, ook niet voor klantenservicenummers voor consumenten die een eenmalige aankoop hebben gedaan.

Deel dit bericht

1 Reacties

H.Hanssen

Dat de impact groot is lijkt me wel duidelijk. Maar is dit alleen voor 0900 of ook de 0909 nummers, dat de consument hier niet beter van gaat worden lijkt me duidelijk. Bedrijven zullen ten alle tijden de kosten door berekenen aan de consument, t http://voys.nl/nieuws/verhagen-0900-nummer-met-tarief-minuut-wordt-afgeschaft.html. Mooi artikel over de impact en de nutteloosheid van het besluit!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond