Deel dit artikel
-

Akkoord over open access universiteiten

De Nederlandse universiteiten hebben met uitgeverij SAGE een akkoord bereikt over open access. De overeenkomst stelt onderzoekers in staat om open access te publiceren in wetenschappelijke tijdschriften van SAGE.

Open access houdt in dat wetenschappelijke informatie, zoals tijdschriftartikelen, proefschriften en boeken, vrij en gratis online beschikbaar zijn. Met deze overeenkomst, hebben de universiteiten open access publiceren voor een deel afgekocht, waardoor wetenschappers hun artikelen vrij toegankelijk kunnen maken voor een breed publiek zonder er zelf extra voor te hoeven betalen.

In het akkoord is ook afgesproken dat de toegang voor wetenschappers tot SAGE-journals wordt verruimd naar 730 titels. Nederlandse wetenschappers zien hun eigen artikelen daardoor wereldwijd vrij toegankelijk worden en krijgen daar bovenop toegang tot meer ‘traditionele’ tijdschriften om artikelen te lezen die nog niet open access zijn.

Met verschillende uitgevers, zoals SAGE, Wiley en Springer is inmiddels een akkoord over open access bereikt. De enige dwarsligger is Elsevier. Daarmee verlopen de onderhandelingen volgens de initiatiefnemers moeizaam. Gerard Meijer, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, probeert de onderhandelingen namens de Nederlandse universiteiten vlot te trekken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond