Deel dit artikel
-

De veranderende markt voor content

Content syndicator YourNews heeft uitstel van betaling aangevraagd. De vier investeerders waren niet bereid het bedrijf voor de derde keer in één jaar een kapitaalinjectie te geven. Is hier sprake van interne financiële perikelen, of is er meer aan de hand?

De ambities van YourNews logen er niet om. In de zomer van 2000 opende het bedrijf een vestiging in Engeland. Het was de eerste stap op weg naar een dominante positie op de Europese markt voor online content syndicatie. Nederland was volgens toenmalig directeur Jan van Ottele te klein voor contentaanbieders. Schaalvergroting, daar lag de beste weg naar omzetgroei.

Een jaar later verkeert YourNews in surséance. De vestiging in Duitsland, die in september 2000 zijn deuren opende, is al eerder dit jaar gesloten. Wat ging er mis? Gerard Top, director Sales en Marketing, is er duidelijk over: de oorzaak voor de problemen van YourNews liggen bij de financiers. "De business is er. En die groeit ook", aldus Top. Als bewijs hiervoor meldt hij dat de winstdoelstelling van YourNews nauwelijks was aangepast. In mei voorspelde het bedrijf in het eerste kwartaal van 2002 winst te maken, later verschoof dit volgens Top naar het tweede kwartaal.

Toch is het nog maar de vraag of het wel zo goed gaat met de contentmarkt. Volgens Matthijs Leendertse van Van Dusseldorp en partners past het omvallen van YourNews in een bredere Europese trend. "Wat je ziet is dat bedrijven omvallen die zich puur op het leveren van content richtten. Grote contentproducenten hebben zelf activiteiten opgezet en daar past de tussenlaag van syndicators niet meer in". Als voorbeeld noemt hij PCM, dat via FactLane content direct doorverkoopt aan de eindgebruiker. De syndicator wordt daarmee buiten spel gezet. Het aantal contentproducenten dat op deze manier werkt neemt de laatste tijd enorm toe.

Onder deze omstandigheden ziet Leenderste alleen kansen weggelegd voor syndicators die niet uitsluitend dezelfde content inkopen en vervolgens doorsluizen naar meerdere afnemers, maar daar waarde aan toevoegen. Ook syndicators die de technologie erbij leveren zijn voor de afnemers van content veel interessanter. Als voorbeeld van deze activiteiten noemt Leendertse Backstream, dat content levert inclusief track & trace functies en de mogelijkheid content door te sluizen naar PDA's. "YourNews is dit jaar wel begonnen met het doorverkopen van hun techniek op ASP-basis, maar volgens sommige softwareproducenten deden ze dat alleen maar omdat ze het niet 'stand alone' konden aanbieden", aldus Leendertse. Gerard Top van YourNews zegt in een reactie dat het besluit om ook contenttechnologie te verkopen wel degelijk "commercieel verstandig" was.

Een ander probleem waar YourNews volgens Leendertse mee kampte, waren problemen bij belangrijke afnemers. "Ze richtten zich vanaf het begin op de grote portals en die zijn in problemen gekomen". Vraag naar content is er nog volop, meent hij. "Zeker bij de corporate sites. Voor de contentleveranciers gaat het er niet om bulk te leveren, maar aan bulk te leveren", aldus Leendertse.

Deel dit bericht

6 Reacties

Chris

Er kwam een keer een verkoper van YourNews bij ons om zijn product te slijten. Hij zei :"Je weet hoe dat gaat bij internet, daar doen we maar wat". We hebben hem vriendelijk verzocht te vertrekken, want we gingen met een andere partij in zee.

Arno

Zonde dat een bedrijf als YourNews "omvalt". Het originele idee (content bundelen en verkopen aan corporate intranets) was en is nog steeds goed. Helaas is Yournews door een aantal strategische heroverwegingen (onder druk van investeerders?) gaan zwalken door af te wijken van het originele idee. Laat dit een waarschuwing zijn voor zowel ondernemers als investeerders: wijk niet te snel af van je originele idee want de kans bestaat dat je als een baby-Benz deze elandtest niet doorstaat.Bij de ondernemer lijdt het tot frustatie en twijfel (is mijn originele idee dan toch niet zo goed?) en investeerders hebben het idee dat ze de grip op het bedrijf kwijtraken en geld verliezen, wat leidt tot nog meer paniek en een volgende uitwijkmanoeuvre Het valt overigens op dat internetondernemingen die hun technologie gaan "packagen" en verkopen vaak binnen de kortste keren omvallen. Waarom? Deze ASP-route is de laatste strohalm voor investeerders en ondernemer. U bent gewaarschuwd!

JanJaap

Als persoon die op de bron van YourNews heeft gezeten, kan ik concluderen dat er maar 1 reden is voor de ondergang van YourNews: Bad Management. De rest is gelul.

Jak Boumans

YourNews heeft surseance van betaling aangevraagd. YourNews' marketing manager Top zegt dat het aan de financiers ligt, want de markt is er wel en de winstdoelstelling van YourNews was haalbaar. Leendertse van Van Dusseldorp zegt dat het aan de contentmarkt ligt. Ik ben bang dat beide experts niet de juiste analyse maken.Het probleem ligt complex. De contentmarkt is niet groot. Dat is af te meten uit het aantal faillissementen van contentsyndicators in het laatste halfjaar in Frankrijk en Duitsland, maar ook uit de winst die sommige contentsyndicators maken. In Nederland draait al jaren Jacobs software als een van de eerste Nederlandse contentsyndicators. Geen bedrijf dat buitenlandse vestigingen heeft en een hoge burn rate. Sinds 1996 is Nederland NewsEdge actief. Deze Amerikaanse syndicator begon in 1989 en werd vorig jaar overgenomen door de Canadese uitgeverij Thomson. Deze nestor onder de contentsyndicators, die wereldwijd, werkt had na 11 jaar zwoegen een omzet van 71,5 miljoen dollar.In 1996 hebben de Nederlandse uitgevers aan tafel gezeten om een businessplan op te zetten voor een eigen contentsyndicatiedienst naar het voorbeeld van Central Station in België. In het businessplan voor de Nederlandse evenknie, dat ondersteund werd door degelijk marktonderzoek, rekende het adviesbureau Electronic Media Reporting de uitgevers voor dat zij in jaar 3 op een omzet van 5,3 miljoen gulden zouden komen.De conclusie bij de surseance van YourNews kan dan ook alleen maar zijn, dat de markt beperkt is, de financiers te eager zijn en hun huiswerk niet hebben gemaakt en YourNews de problematiek van anderstalige markten niet zag.Het blijft verrassend dat financiers alleen kijken naar een contentsyndicator en nauwelijks kijken hoe zij een nieuwskolom (multimediale nieuwsdienst, elektronische alert- en archiefdienst en business intelligence bureaus) kunnen opbouwen. De 31 miljoen gulden van YourNews hadden beter besteed kunnen worden. Jak BoumansElectronic Media Reporting

Boris Nevel

Dat Yournews failliet is gegaan is spijtig voor al die mensen die hun ambitie en energie in deze club heeft gestoken. Dat YN failliet zou gaan was in de markt allang bekend. YN is alleen gestart en gefund als een vehikel om op de beurs geld te halen. Dat is mislukt dus nu moet de tent dicht. Ik adviseer Pieper cs. om wat meer in de markt rond te lopen ipv. op congressen en in collegezalen: had hem wat geld bespaart.En ik adviseer alle ondernemers a la Ottele in spe: laat je niet piepelen door die aandeelhouders, zij hebben hun zakken al gevuld en willen deze alleen nog meer vullen. Zij delen niet je visie maar je kapitaal.

Bas van de Haterd

De markt voor content op het internet is heel erg ziek. Het falliesement van YourNews had iedereen natuurlijk een jaar geleden al aan zien komen. Generiek nieuws aanbieden (geen eigen artikelen) en dan toch nog zoveel mensen nodig hebben dat te bewerken. Sorry, maar dat KAN niet werken. Het vervelende is dat de hele content markt behoorlijk ziek is. Er wordt niet of nauwelijks betaald voor content. Het is vaak een tool om weg te geven van bedrijven die andere business modellen hebben. Of die business modellen werken is twee, maar er wordt heel veel weggegeven. Kijk naar de financiële wereld. Royce Trostams geeft zijn Technische Analyses gratis weg, in iets beperkte versies, en als men alles wil, moet je een abonnement nemen. Omdat deze man een ongelofelijk goede marketing heeft (zijn analyses zijn slecht, dat weet iedereen in de fin. branche) zijn er genoeg "suckers" die de abonnementen nemen. Daarvan kan hij goed leven, naast zijn seminars e.d. Probleem: een bedrijf als investtech, dat een prachtig systeem heeft ontwikkeled waarbij er teksten en analyses autoamtisch worden gegenereerd op basis van grafieken maakt geen kans om hun content te verkopen. Want als je kan kiezen tussen gratis Technische Analyses op je site waarbij je promotie moet maken voor Trostams' abonnementen of je moet betalen voor die van Investtech is de keuze duidelijk. Nadeel dat dit ook zijn weerslag heeft op alle andere contentleveranciers in de branche. Alleen koersen en real time of near time nieuws (dat twee serieuze leveranciers kent: MoneyView en Betten, YourNews was geen serieuze partij) zijn de onderdelen waar men bereid voor is te betalen. Conclusie: de huidige markt is behoorlijk verziekt. De gezonde situatie in de markt zou zijn dat er drie type bedrijven actief zijn: content leveranciers (Investtech, StockScore, Entopic), content exploitanten (websites als IEX, Eurobench, Emerce) en technische realiatie bedrijven (zoals SwitchPoint). Mogelijk dat er op een aantal plekken bedrijven als syndicators tussen kunnen, maar daar zie ik nog weinig markt voor. En natuurlijk nemen verschillende websites (als Emerce en IEX) ook een deel van de eigen content voor hun rekening, maar niet alles. Dat zou onlogisch zijn. Een deel van de content mag best generiek zijn (nieuws, etc), mogelijk iets anders aangekleed, maar generiek aan andere sites. En het uniek stuk content dat ze zelf maken is hun USP. Alleen dan komt de clue, voor dat generieke stuk moet betaald worden. En daar wringt nu de schoen, dat wordt er nauwelijks.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond