Deel dit artikel
-

EBay nadert historisch omslagpunt in bedrijfsmodel

Na de zomer bereikt eBay punt waarbij het bedrijf meer verdient met Paypalbetalingen dan met handel op de veilingsite. De onderneming maakt zich bovendien op om Paypal verder te integreren met handel in de offline wereld.

Nu al liggen Paypal en eBay in termen van omzet dicht bij elkaar. Het betaalbedrijf zette in het eerste kwartaal voor 1,3 miljard dollar om. De veilingsite eindigde iets hogere, op 1,4 miljard dollar. De verhoudingen in groei echter liggen op dertig versus tien procent, ten opzichte van vorig jaar, in het voordeel van Paypal.

Gisterenavond publiceerde eBay de financiële resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar. Daar komt dit beeld uit naar voren.

Het Paypalpaltform handelde afgelopen kwartaal voor 34 miljard dollar aan betalingen af. Tweederde daarvan werd gerealiseerd buiten het eBayplatform, bij webwinkels en particulieren die onderling geld schuiven.

Omzet Paypal:

Omzet eBay, classifiedssites niet meegerekend:

Het aantal actieve Paypalgebruikers steeg afgelopen jaar met twaalf procent tot 110 miljoen (PDF). Ze deden 556 miljoen transacties. Het eBayplatform heeft 102 miljoen actieve gebruikers. Tweederde van de verkopen daar vinden plaats tegen een vooraf bepaalde, vaste prijs. Het veilingmodel is al enige tijd kleiner.

Paypal treft voorbereidingen om zijn online betaaldienst steeds meer naar de offline wereld te brengen. Er worden nu proeven gedaan bij Home Depot en Cumberland Farms waarbij consumenten in de betreffende winkels met een pasje of mobiele app betalingen kunnen verrichten. Die gaan niet per definitie via iemands Paypalaccount, aangezien de consument ook kan aangeven het geld van zijn creditcard of bankkaart te laten afschrijven.

Daarnaast ontwikkelde het bedrijf een plug-in voor de iPhone en iPad om die toestellen om te toveren tot een draagbare kassa. Klanten van ambulante ondernemers hoeven enkel hun bankpas door een gleuf te schuiven, zoals ze zijn gewend bij het pinnen, om te betalen. Het geld gaat via de cardreader, door de telefoon via mobiel internet naar de geldverwerkende instantie. Dat kan een bank zijn, maar ook Paypal zelf.

Deze dienst, Here genaamd, komt volgend jaar ook naar Nederland.

Foto: André-Pierre (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond