Deel dit artikel
-

Elektronische krant volgend jaar op de markt

iRex Technologies uit Eindhoven introduceert volgend jaar een elektronische krant die gebruik maakt van 'elektronische inkt', een technologie die onder meer door Philips is ontwikkeld. De krant, een soort platte pda die Pdf, platte tekst en XHTML kan weergeven, en daarnaast ook Mp3 bestanden kan afspelen, moet in april 2006 verschijnen.

iRex is een spin off van Philips. Het bedrijf komt voort uit onderzoek dat Philips en het Amerikaanse E Ink sinds 2001 naar elektronische inkt verrichten. Daarbij gaat het om een zeer dun en buigzaam display, waarbij ieder beeldpunt wordt ’geschakeld’ door een dunne-film-transistor. Op de kunststoffolie is ’elektronische inkt’ aangebracht die – afhankelijk van de ’schakeltoestand’ van de individuele TFT’s – een beeldpunt naar believen zwart of wit maakt.

Het apparaat dat Iliad is gedoopt heeft een 8,1 inch display met 16 grijswaarden, een 400MHz Xscale processor en 64MB aan RAM geheugen. Via een wifi-verbinding kunnen pagina’s worden opgeroepen. De oplaadbare batterij houdt het bij gemiddeld gebruik zeker twee weken vol.

Gebruikers zitten volgens directeur Hans Brons in de sfeer van nieuws, onderwijs en professionele uitgeverijen. iRex is onder meer een samenwerking aangegaan met de Belgische krant De Tijd. Die zoekt nu 200 abonnees om de technologie uit te proberen gedurende drie maanden (maart – mei 2006). Volgens directeur Brons zal ook met kranten in andere landen – waaronder Zweden, Engeland en Amerika – worden samengewerkt. Brons wilde echter nog geen namen noemen.

De prijs van het apparaat is ook nog niet bekend. Volgens Brons zal de Iliad per definitie met ‘content’ door partners worden aangeboden. “Het apparaat zal niet los in de winkel verkrijgbaar zijn.”

Het wordt niet het eerste commerciële apparaat met elektronische inkt. iRex was ook betrokken bij de ontwikkeling van een elektronisch boek voor Sony, dat vorig jaar in Japan is uitgebracht.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!