Deel dit artikel
-

Facebook-app als onlinewinkel

Een nieuwe Nederlandse startup heeft een Facebookapp ontwikkeld waarmee zowel ondernemers als  particulieren eenvoudig een Facebookshop kunnen opzetten. Die staat binnen vijf minuten gratis online.

IDC verwacht dat binnen vijf jaar tien tot vijftien procent van alle consumentenverkopen binnen Facebook worden gerealiseerd. Tot op heden was dit echter niet op een eenvoudige en professionele manier te realiseren, zegt oprichter Metten Koster van Mercadoo.com.

Hij kwam op het idee toen hij een doos met Playmobil-spullen van zijn zoontje wilde verkopen via Marktplaats. “De volgende dag sta je op pagina 140. Ik heb de spullen vervolgens aan mijn directe omgeving verkocht. Dat bracht mij op het idee van een Facebook app. De winkel voor je vrienden.”

Het enige dat nodig is om een Facebookshop te starten is een Facebookaccount en een bijbehorende pagina. Via Mercadoo.com kan een app aan deze pagina worden toegevoegd. Na het invullen van de gegevens van de shop, kunnen producten worden toegevoegd en kan de verkoop starten. Betalen gaat via iDEAL.

De ondernemer met een (web)winkel zal zijn sociale netwerk optimaal willen benutten om het bereik te vergroten, terwijl een particulier het misschien juist prettig vindt om spullen alleen bij vrienden en bekenden onder de aandacht te brengen. “Het is geen oplossing voor Wehkamp,” zegt Koster. “Je moet er ook geen honderden spullen in willen verkopen. Je moet denken aan gerichte acties.”

Met ‘de Salesbooster’ kan de verkoop een extra impuls worden gegeven.  Daarmee worden vrienden gestimuleerd het product op hun eigen Facebookpagina aan te bieden.

Mercadoo.com zegt de enige partij te zijn die ook de mogelijkheid biedt om vrienden en fans actief in te zetten bij de verkoop. Iedereen die dit product wil verkopen, kan het Salesboostericoon aanklikken om zo het product op de eigen pagina aan te bieden. Bij verkoop door een ander wordt de order automatisch geplaatst bij de shopeigenaar en na betaling ontvangt de wederverkoper automatisch de Salesboost-marge.

Gebruikers van Mercadoo betalen geen opstart- of abonnementskosten. Betalingen van klanten worden verwerkt door Mercadoo.com en automatisch overgemaakt aan de Facebookshopeigenaar. Het bedrijf houdt daarbij zes procent van de verkoopprijs in om bankkosten en administratieve kosten te dekken, maar ook om de webshop te kunnen blijven ontwikkelen. Mercadoo.com biedt een online dashboard waarin wordt getoond welke producten wanneer zijn verkocht.

Metten Koster heeft concurrenten, maar wel buiten Nederland. Het Amerikaanse Payvment biedt een soortgelijke oplossing, maar volgens Koster ‘net even anders’.

 

Deel dit bericht

13 Reacties

Carl Messemckers

Wil je weten hoe het werkt? Kijk bijvoorbeeld op de facebook pagina van Sebastiaen: http://www.facebook.com/Sebastiaen1628

Jeroen voor 't Hekke

@mercadoo Leuk initiatief, maar werkt dit ook mobiel? De shop wordt als Facebook Fanpage app toegevoegd, maar die werken niet op een iPhone of Android toestel.

Tijs

Interessant. Kijk ook eens op http://www.minimercado.com. Initiatief voor kleine lokale ondernemers. Geen wehkamp dus, alleen voor echte mensen;)

Remy Steijger

Als dit goed werkt is het een superontwikkeling. Ik ga er direct mee experimenteren. Kijk voor de voortgang op mijn nieuwe digital marketing page http://www.facebook.com/rsdm.nl

tristan

Hi alles goed? (website komt nog online, is in aanbouw)

Maar mijn vraag is: als ik naar meerdere Facebook shops op zoek ben, waar kan ik ze vinden?

Gert-Jan (Developer Mercadoo)

@Tristan
Het is nog niet mogelijk om naar Facebookshops te zoeken maar dit is zeker een leuke uitbreiding en staat bij deze in de backlog.

@Jeroen
Ik ben op dit moment druk bezig met een app voor Android en iPhone waarmee de gebruiker zijn producten kan beheren en waarmee producten in de toekomst uit de mall (hier komen alle producten in van de verschillende shops) kunnen kopen.

Nieck

Ik vraag me af wat Currence hier van vindt. Voordat een CPSP (Payment Provider) een iDEAL koppeling in een webwinkel mag aanmaken moet er officieel eerst een KVK-uittreksel, een kopie ID, een kopie zakelijke bankrekening en een ondertekend contract voorhanden zijn en nu zou iedere particulier hun klanten moeiteloos via iDEAL kunnen laten betalen? Ik verwacht dat Currence nog wel een kijkje komt nemen, we’ll see.

Mocht mijn vlieger niet opgaan; goed initiatief en vooral door blijven gaan.

Ook vraag ik me af hoe Mercadoo gaat bemiddelen bij frauduleuze zaken zoals het niet of niet correct leveren van producten. De termijn tussen aankoop en het ontvangen van de betaling is 3 weken en redelijk safe. Maar wat als ik zeg dat ik een product niet heb ontvangen? Of dat ik een baksteen in plaats van een TV heb ontvangen? Ga dat maar eens managen… (uitgaande van een aankoop van een onbekende)

Michal

Dit is toch al een achterhaald concept… Het verkopen van producten middels een webshop op facebook staat ook wel bekend als F-commerce of Fcommerce. De grote partijen zijn hiermee gestopt omdat het gewoonweg niet converteert.

Begrijp dan ook de eerste zin van de tweede alinea niet, waarop is deze stelling gebaseerd?

Gerry

Werkt eenvoudig, maar wel jammer dat je geen producten kan importeren. Heb er nu een paar hanmatig aangemaakt, maar dat is wel veel werk.

Ben wel benieuwd wat de kracht van de reseller knop zal zijn. Heb hem nu op 5% staan om te testen.

Kritisch punt: Waarom vragen om de verzendkosten naar het buitenland als de enige betaalwijze iDeal is? Dit moet echt snel uitgebreid worden met tenminste PayPal. Facebook kent immers geen grenzen.

Zie: http:www.facebook.com/Perfectehorloges voor onze eerste producten.

Zier Running - Elliz

Wil je weten hoe een shop eruit ziet?! Kijk dan op de facebookshop van Zier Running: http://www.facebook.com/zierrunning.

Shirley

Tja en dan ben ik weer degene die met alle effort zo’n FB shop probeert te installeren en telkens maar niet verder komt dan een gewone info page (waar ik nu al 3 van heb aangemaakt maar steeds op hetzelfde uitkom). Ik kan echt nergens zien hoe jullie deze shops hebben bewerkstelligd? Tip? Anyone???

John

Is het ook mogelijk de app te koppelen aan een bestaande webshop?

Ronald

ik heb mij via mercadoo al aangemeld. maar hoe krijg ik als sebastiaen ook zo’n cadoo shop dat ik de artikelen die ik aan mijn vrienden wil verkopen ook zo met prijs ect. net zo als zijn our fb shop

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond