Deel dit artikel
-

‘Financiële sector in Europa remt tech-starters’

Een groot deel van de potentiële Europese tech-ondernemers voelt zich vaak te weinig gesteund door bankiers en de financiële sector. Dat blijkt uit een peiling van Startupbootcamp onder tech/starters, mentoren en investeerders.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 115 leden van de Startupbootcampcommunity in juli en augustus van dit jaar. Het algemene beeld onder respondenten is dat Europa hoog scoort bij de middelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van technologiebedrijven, zoals infrastructuur en onderwijs. Daarentegen blijft Europa in vergelijking met de VS achter als het gaat om het beschikbaar stellen van groeikapitaal en exit-mogelijkheden via beursnoteringen of overnames.

Volgens de innoveerders, mentoren en investeerders zijn de drie belangrijkste factoren voor een startup: een goede (internet) communicatie-infrastructuur, een gezond investeringsklimaat en het onderwijsniveau.

Europa eindigt boven de Verenigde Staten op twee van de drie hierboven genoemde gebieden. Daar staat tegenover dat Europa, volgens de ondervraagde startup-mentoren, sterk achter loopt als het gaat om de toegang tot financiële middelen.

Binnen Europa is er ook een sterke polarisatie te zien van de toegang tot investeringen met een grote concentratie in Groot-Brittannië. Startups, mentoren en investeerders geven daar hun voorkeur aan, gevolgd door Duitsland en Israël.

Ruim de helft van de respondenten beschouwt de Verenigde Staten als het land met het beste fiscale klimaat voor startende bedrijven. Europa scoorde wel beter met betrekking tot betaalbare woon- en werkruimte, fysieke infrastructuur en overheidsondersteuning.

Aan Europa’s potentieel om één grote verbonden hub om innovatieve en technologische groei van bedrijven te creëren, wordt het meest getwijfeld als het gaat om exit-mogelijkheden. In totaal beschouwt 88  procent van de respondenten de Verenigde Staten als beste exit-omgeving, de UK volgt als enig Europees land met acht procent. Andere Europese landen kregen maximaal twee stemmen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond