Deel dit artikel
-

Gamelegende Atari vraagt uitstel van betaling aan

Spelproducent Atari en drie dochterbedrijven hebben uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft het van oorsprong Amerikaanse bedrijf, tegenwoordig in Franse handen, vanochtend bekendgemaakt.

Het lijkt een deels tactische zet want de Amerikaanse bedrijven willen zich losmaken van de Franse moederonderneming die gebukt gaat onder enorme schulden. Op deze manier hopen ze een nieuwe koper te vinden. Het New York gevestigde Tenor Capital Management kan Atari op korte termijn een krediet van 5,3 miljoen dollar verlenen, maar dan moet er nog wel een nieuwe eigenaar worden gevonden.

Atari is een van de oudste gamemerken, opgericht door Nolan Bushnell in 1972, en maakte ooit ook spelcomputers (foto boven). Atari Games splitste zich echter al in de jaren tachtig af. Tegenwoordig beschikt men over de rechten van meer dan ruim tweehonderd videospellen, waaronder Pong, Asteroids en Rollercoaster Tycoon.

Net als het al even legendarische Commodore wordt de geschiedenis van het bedrijf echter gekenmerkt door financiële problemen. Tegenwoordig is Atari onderdeel van het Franse Infogrames, dat in 2003 haar naam veranderde in Atari S.A. en in 2008 alle Amerikaanse rechten verwierf. Infogrames draait al een tijd lang niet goed meer.

De Amerikaanse CEO Jim Wilson wilde Atari weer nieuw leven inblazen met spellen voor internet en smartphones, waaronder nieuwe versies van Pong. Inkomsten kwamen ook uit licenties van het Atari-logo. Daarmee werd vorig jaar een bescheiden winst van vier miljoen dollar geboekt, maar de omzet liep nog wel steeds verder terug. Door de aanhoudende schulden van Infogrames kunnen de Amerikanen (overigens niet meer dan veertig werknemers sterk) moeilijk aan geld komen voor verdere ontwikkeling.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond