Grote daling in hoeveelheid spam

De hoeveelheid spam die wereldwijd circuleert is sinds augustus 2010 met zeker tientallen procenten gedaald. Het stil leggen van slechts een paar grote spamverzenders heeft zichtbaar effect.

Zowel Commtouch als McAfee-dochter Messagelabs signaleren al maanden een substantiële afname van het aantal verzonden spamberichten.

MessageLabs zag dat er in augustus nog meer dan 200 miljard commerciële bulkberichten werden verstuurd per e-mail. Anders gezegd: meer dan 90 procent van alle e-mails is spam. Metingen van hetzelfde bedrijf laten echter zien dat dat niveau tussen Kerst en Oud & Nieuw was gedaald tot 30 miljard, bijna een decimering van het totale spamvolume.

Een mogelijke verklaring voor deze scherpe daling is het feit dat drie grote botnets sinds kort niet meer operationeel lijken. Het gaat om de botnets Rustock, Lethic en Xarvester. Botnets zijn grote gehelen van particuliere computers die met virussen zijn besmet en als zodanig als een doorgeefluik fungeren voor boeven die spam, virussen en spyware verspreiden (uitleg werking botnet).

Een andere onderzoeker, Commtouch, stelt dat het spampeil tussen september en december 2010 met 30 procent is gedaald. Een belangrijke reden daarvoor zou zijn dat het Spamit-netwerk is gesloten. Dat was een soort affiliate-netwerk dat opdrachten aandroeg voor spammers.

1 Reactie

En hoe zat dit de jaren ervoor tussen kerst en oud & nieuw? Misschien laten de jaren ervoor ook wel zo'n plotselinge dip zien tussen kerst en oud & nieuw…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.