Deel dit artikel
-

Hands-on SPIN remote

De belofte van één universele afstandsbediening kennen we al wat langer, maar deze Nederlandse uitvinding uit Geldermalsen is een klasse apart. Wie denkt dat die van Apple TV een elegante is, moet zich nog even achter de oren krabben. De SPIN remote heeft namelijk nóg minder knoppen dan het Apple-kastje, namelijk: geen.

De bediening geschiedt enkel en alleen door middel van beweging, rotatie, aanraking en tactile feedback. Klinkt moeilijker dan het is. Bedenk maar: horizontale houding, draai naar rechts? Yep: geluid harder. Toch wilden we dit graag zelf eens ondervinden en zodoende een exemplaar onder de loep genomen.

Plat
Voordat je SPIN Remote kan gebruiken dien je eerst nog twee batterijen te plaatsen. Gelukkig zitten er twee AA-batterijen in de doos (tot zover nog de gelijkenis met een standaard afstandsbediening). Het apparaat weegt overigens bijna niets en tweederde van de ruimte binnenin wordt gevuld door de batterijhouder en ongebruikte ruimte erboven. De SPIN had dus net zo goed een platte schijf kunnen zijn, maar de huidige vorm heeft wat meer om het lijf om vast te houden. Na het plaatsen van de batterijen moet je nog even de app installeren om het apparaatje te configuren. Want out-of-the-box doet het niets.

Die configuratie verloopt soepel en eenvoudig. Via bluetooth wordt de SPIN remote meteen herkend. Er zijn zeven verschillende bewegingen die je aan een functie kunt koppelen: rechtop draaien (bijvoorbeeld op een tafel, maar ook los in de lucht houdend), omgekeerd op zijn kop draaien, op zijn zijkant draaien en bewegingen op de onderkant van SPIN remote, die een touchpad blijkt te zijn: horizontaal en verticaal swipen, scroll en tikken. Al deze bewegingen kun je weer vastleggen in een profiel. Zo kan je dat per persoon doen, maar een profiel zou ook ‘movie night’ of ‘home control’ kunnen zijn.

Koppeling
De vraag is natuurlijk wat je dan allemaal zou kunnen bedienen. De verdeling is drieledig: apparaten die via wifi, bluetooth of infrarood werken. De eerste twee leggen meteen een beperking op; het moet namelijk een systeem zijn dat door SPIN remote wordt ondersteund. Op dit moment zijn dat SONOS, Bose SoundTouch en Denon Heos wat betreft de audiosystemen. LIFX en Philips Hue voor licht en LG Smart TV als enige tv. Voor infrarood kun je via de app met je huidige afstandsbediening een functie ‘leren’ en opslaan. Eenmaal vastgelegd in een profiel (inclusief een door jou gekozen LED-kleur) kun je je smartphone wegleggen en de SPIN remote gebruiken. Wat ie moet doen, doet ie en nog goed ook.

 

 

 

 

 

Omdat infrarood rondom wordt afgestraald (en vrij sterk), werkt ie zelfs vanuit hoeken en plekken waar mijn huidige afstandsbediening het laat afweten. Ook de bediening via wifi van een SONOS en Philips Hue is vlekkeloos. Hier zul je van mij geen puntje van kritiek horen. Alleen, thuis heb ik geen SONOS, maar Raumfeld en Bluesound. Gebruik ik Honeywell Evohome voor mijn verwarming en heb ik een Samsung Smart TV en Apple TV. Niets van dit alles wordt ondersteund (Apple TV kan via infrarood, maar ik bedien deze via bluetooth). En daar zit toch wel een beetje de manke van SPIN remote, je bent overgeleverd aan de deals die SPIN met de fabrikanten maakt. Je kunt ook niets zelf configureren voor apparaten met bluetooth en wifi-bediening. Al was het maar via IFTTT. De vraag is dan ook of SPIN remote in staat is om de ondersteuning voor al die andere systemen toe te voegen. En als dat lukt, hoe lang dit nog gaat duren. Wil je die gok niet nemen, dan is het slim om te kijken of je in het bezit bent van één van de ondersteunde systemen.

Technisch gezien heet de SPIN remote overigens ‘Seamless Device Controller SDC-1’ en werd het gelanceerd via Kickstarter in 2015. Destijds haalden de oprichters een ton euro op bij ruim duizend supporters. De oprichters van het bedrijf achter de afstandsbediening zijn Ruud de Vaal (bedenker), Arjan van Bremen en Mathijs Vaessen. Zij kunnen bouwen op een seniore adviesraad afkomstig van niet de minste bedrijven: Belkin en Bang & Olufsen.

Specificaties:
Werkt op: 2 AA-batterijen
LED-verlichting: vier kleuren
Ondersteunt: 360° infrarood, bluetooth en wifi
Herkent 7 bewegingen
Aantal commando’s: maxim aal 140
Programmeren: via de app (Android, iOS)
Site: spinremote.nl
Prijs: 99,99 euro

* Een deel van dit artikel verscheen eerder onder naam van Erwin Boogert in het decembernummer van Emerce magazine (#154).

Deel dit bericht

1 Reactie

Nils

Nu maar hopen dat dit wat beter werkt dan dat ander beweeg-ding van Kickstart; de Leap Motion Controller…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond