Deel dit artikel
-

Heel Duitsland over op draadloos en mobiel betalen

Duitsers gaan in versneld tempo over op draadloos betalen. De banken wisselen eerder dan bedoeld op nationaal niveau oude bankkaarten in voor nieuwe met NFC-chips. De eerste retailketens beloofden al hun kassa’s te upgraden.

Vanaf komende augustus begint het Sparkassen- und Giroverband met het gratis omwisselen van zestien miljoen van de 45 miljoen bankpassen. Eind 2013 moeten dertig miljoen passen zijn vernieuwd. De nieuwe passen bevatten een NFC-chip.

Klanten van de banken hoeven binnenkort enkel nog hun bankpasje langs de kassa van een winkel te zwaaien of wrijven om te betalen. PIN’en verdwijnt voor bedragen tot twintig euro. Betalen gaat dan hetzelfde als in- en uitchecken bij het Openbaar Vervoer.

Retailketens als Thalia, Douglas en Esso beloven dat ze al hun kassasystemen spoedig gaan aanpassen. De banken spreken nog met andere ketens, onder meer over de vraag of dit echt nodig is en wie de vervangingsinvestering gaat betalen.

De vervangingsactie van de Duitse banken speelt mobiel betalen via de telefoon in de hand. Het aantal mobieltjes met ingebouwde NFC-chips is klein en betalen met de telefoon gebeurt in het westen amper omdat er geen infrastructuur voor is. Zodra het aantal acceptatiepunten omhoog schiet, zullen telefoonmakers en dienstenontwikkelaars snel volgen.

In Nederland werken de banken en mobieletelecombedrijven samen om betalen per telefoon te introduceren. Enkel T-Mobile doet niet mee, omdat het op korte termijn geen verdienmodel ziet in de benodigde investeringen. De te bouwen infrastructuur komt op zijn vroegst begin 2013 op de markt.

Deel dit bericht

4 Reacties

Micha

Als je dus zo’n nieuwe kassa hebt en je hangt die lezer ergens laag op, kun je maximaal 20 Euro van iemands rekening halen als hij langs loopt, zonder dat die persoon daar voor accordeert? Of interpreteer ik dat fout?

vgl

nfc chip: near field communication, tot ong 10 cm.
De kassa moet ook een aansluiting hebben op de bank, dus onrechtmatige verrichtingen zijn steeds terug te vinden, alleen moeilijk te bewijzen. Het stelen van een bankkaart wordt wel heel interessant. Voor je de kaart kan blokkeren ben je verschillende malen 20 euro kwijt.

Morse

Wanneer komen er van die RFID-tags op alle voedingswaren zodat je niet meer moet aanschuiven aan de kassa ? Zo wordt gans je karretje gescand in enkele seconden !

vgl

Aan Morse:
Wil je 5 cent extra betalen per product? Voor 50 producten in een grootwarenhuis is dat 2.5 euro of 100 oude Belgische frank voor een boodschappenkarretje. En dan nog de kosten om alle kassa’s om te bouwen. Er zijn veel nieuwe technologische mogelijkheden, maar ze worden alleen toegepast als ze kostenbesparend zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond