Deel dit artikel
-

Houdt TomTom nog wel koers?

Het was de belangrijkste dag voor het Nederlandse TomTom sinds tijden. Naast pers waren gisteren ook partners in de Amsterdamse Beurs van Berlage uitgenodigd voor wat heel even een toelichting op een grote strategische koersverandering leek te gaan worden. Of een dramatische wending in het bestaan van het bedrijf.

Maar nee, TomTom werd niet – zoals een enkeling op Twitter veronderstelde – door Microsoft overgenomen. Topman Harold Goddijn beperkte zijn presentatie eigenlijk grotendeels tot de introductie van twee GPS-horloges voor sporters en een nieuwe TomTom GO.

Ook werd een preview gegeven van het TomTom Commuter-concept, dat automobilisten nog beter helpt bepalen wat dagelijks de snelste route van huis naar werk en vice versa is. Met de toevoeging dat TomTom deze technologie voorlopig nog niet zal introduceren.

De belangrijkste mededeling van TomTom was misschien wel dat men terug wil gaan naar de roots, oftewel losse navigatiekastjes voor de auto. Die markt heeft het de laatste jaren niet goed gedaan, het bedrijf kreeg gaandeweg steeds meer concurrentie van mobiel en van ingebouwde navigatiesystemen. Het verlies moet worden opgevangen door de verkoop van navigatiesoftware, kaarten, verkeersdiensten en andere content, maar die leveren nog niet voldoende op.

En toch liggen er onvermoede kansen voor losse navigatiekastjes, suggereerde Goddijn gisteren. 39 procent van de automobilisten heeft nog altijd geen navigatie-apparaat. Gebruikers van GPS-oplossingen op de smartphone willen terug naar kastjes in de auto. En bestaande gebruikers willen best hun huidige GPS-apparaat vervangen. Tot nu toe is de markt echter te weinig vernieuwend geweest. Met innovatie wil TomTom daarom het stof van zijn fysieke navigatiekastjes blazen.

Of dat met de nieuwe TomTom GO gaat lukken moet worden afgewacht. De jongste versie is zonder meer even sexy als de modellen die jaren geleden gretig aftrek vonden. Voor het eerst reageren de kaarten op de aanraakschermen zoals je bij een iPad gewend bent. De nieuwe NavKit-software  toont 3D-gebouwen en HD Traffic-dienst (met actuele verkeersgegevens) wordt nu voor het eerst gratis meegeleverd. Daarmee valt een extra inkomstenstroom weg, maar kennelijk hoopt TomTom op meer omzet van de kastjes zelf.

Makkelijk wordt het niet. Zoals Goddijn gisteren zelf aangaf, is een niet onaanzienlijk deel van de automobilisten tevreden met zijn oude vertrouwde TomTom, zolang die je maar van A naar B brengt. Wat dat betreft zal Goddijn vermoedelijk jaloers naar de smartphonemarkt kijken, waar het oude model bijna jaarlijks voor een nieuw toestel wordt ingewisseld.

Deel dit bericht

1 Reactie

Joost Boers

Het commuter concept wordt al gerealiseerd door het (online) smartphone programma Waze – gratis en effectief. Mijn ervaring is dat de acuratesse ervan groter wordt, het reageert snel (beter dan Google Navigatie) op de real-time verkeersdrukte en ook tijdelijke wegopbrekingen worden (aangemeld door gebruikers en) meegenomen in de routeringen. Als het voor TomTom jaren duurt voor ze dit kunnen, moeten ze eens naar dit concept kijken…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond