Deel dit artikel
-

HP maakt variant op Amazon Web Services

Met de lancering van HP Cloud Services gaat het computerbedrijf de concurrentie met Amazon Web Services. IT-afdelingen, startups en techneuten kunnen hierdoor goedkoop schaalbare digitale infrastructuur huren.

Kort voor het weekend nam HP zijn Cloud Services in bedrijf voor een beperkte groep testers. De duur van de betaperiode is nog niet bekend, de prijzen die gebruikers gaan betalen evenmin.

Gebruikers kunnen in eerste instantie opslag en rekencapaciteit huren bij HP. Amazon Web Services levert die diensten al jaren via zijn Web Services onder de naam S3 en EC2. Bij HP heet dat Object Storage en Compute. Op korte termijn wordt daar ook data analytics aan toegevoegd.

Het systeem kan overweg met algemene talen als Ruby, Java en PHP.

Cloud Services is het publieke verlengstuk van de activiteiten die HP onderneemt via private clouds. Logistiek bedrijf Maersk is een van de klanten die grote delen van zijn IT-infrastructuur hier onder brengt.

HP ziet talloze gebruiksscenario’s voor zijn publieke cloud. Dat varieert van web en app hosting tot het teste van software en van cloud delivery tot grootschalige data-opslag. Bij de marketing zal de nadruk op de Amerikaanse markt liggen, aangezien HP in de V.S. de grootste datacentra heeft staan. Elders in de wereld zullen kleinere datacentra worden gebruikt.

Deze nieuwe cloud, naast die van onder meer Amazon, Google, Microsoft en Rackspace, ziet HP als ‘nutsdienst’ en als verkoopkanaal voor zijn computers en servers.

Amazon S3 huisvest inmiddels rond de 800 miljard objecten, variërend van afbeeldingen uit reclamecampagnes tot objecten die gebruikers van bijvoorbeeld Dropbox en Smugmug opslaan in hun accounts daar.

Foto: Ornello (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond