Deel dit artikel
-

4G KPN op 4 februari live in Amsterdam, Nederland ‘af’ in 2014

KPN begint de verkoop van supersnelle mobiele 4G-abonnementen op 4 februari in Amsterdam. Consumenten kunnen downloaden tot 50 Mbps. In de tweede helft van 2014 biedt KPN een landelijk dekkend net aan.

Zojuist eindigde de KPN-bijeenkomst waar het de uitrolplannen en abonnementsprijzen van het 4G-netwerk presenteerde. Het bedrijf brengt binnen drie weken het commerciële aanbod naar de markt. Zodra een stad of omgeving ‘live’ is, merken inwoners dat aan de abri’s langs de wegen en op pleinen. KPN houdt per regio een campagne om de beschikbaarheid van zijn 4G-netwerk bekend te maken. Op 4 febuari is Amsterdam aan de beurt.

Via de merken KPN en Hi wordt het 4G-product op de markt gebracht. Telfortklanten moeten nog even wachten.

  • De abonnementsprijzen en technische specificaties voor de consumenten- en zakelijke markt staan onderaan de tekst.

Netwerkdirecteur Eric Kuisch: “In 2004 introduceerden we 3G en vroegen mensen zich af waarom ze mobiel internet nodig zouden hebben. Die vraag hoeven we niet meer te beantwoorden. We hebben 1,35 miljard euro betaald om een goed nieuw netwerk op te tuigen dat klaar is voor de toekomst.” Komend anderhalf jaar worden elfduizend masten op vierduizend locaties opgewaardeerd door 250 medewerkers van KPN en Ericsson om zowel het 2G, 3G als 4G-netwerk in de technisch groeiende vraag naar telecomdiensten te doen voorzien.

De uitrol begint in Amsterdam (Q1) en gaat via Utrecht (Q2), Den Haag, Rotterdam en Breda (Q3) naar Eindhoven (Q4) en in kwartalen daarna vanuit het zuidoosten naar boven toe. Er worden wekelijks zo’n zestig locaties geupgrade. De kosten bedragen per locatie enkele tienduizenden euro’s. Over de exacte omvang van de extra investeringen laat Kuisch zich niet uit.

KPN verwacht dat consumenten in eerste instantie veel meer video gaan consumeren zodra ze toegang krijgen tot het 4G-net. Momenteel zou de helft van de video’s over zijn netwerk al uit videoverkeer bestaan. En zeventig procent van de groei van Uitzending Gemist komt op het conto van mobiele dragers als telefoons en tablets.

De nieuwe abonnementen zijn nog betrekkelijk duur, gericht op de early adopters. Voor 25 en 50 euro per maand krijgen zijn respectievelijk 25 en 50 Mpbs downloadsnelheden. De uploadsnelheid bedraagt 25 Mbps en de latency gaat omlaag van tussen de twee- en vijfhonderd milliseconden naar ongeveer dertig à veertig. Dat is vooral handig voor mobiel videoconferencing en gaming.

Het aanbod 4G-apparaten is begin dit jaar nog mager, maar de de nieuwe generaties mobieltjes van alle grote fabrikanten bevatten standaard 4G-antennes. De iPhone5 is echter niet geschikt, omdat KPN bij de frequentieveiling in december wel frequenties in de 1800 MHz-band heeft bemachtigd, maar die pas later gaat gebruiken.

KPN rekent voor dat de Nederlandse consument vandaag de dag gemiddeld vijftien megabyte aan data tot zich neemt via een mobiel netwerk. In 2020 zal dat zijn uitgegroeid tot één gigabyte.

Abonnementsprijzen 3G en 4G van KPN en Hi:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond