Deel dit artikel
-

Meldpunt voor online spookvacatures

Ondernemer Michael Rijken is een meldpunt voor verdachte online persooneelsadvertenties begonnen. Een grove vorm van misleiding, noemt hij de vele spookvacatures op het web.

Spookvacatures zijn vacatures voor niet bestaande banen die er alleen op gericht zijn om cv’s binnen te halen. Bedrijven die niet direct verlegen zitten om personeel, willen de keuze hebben uit een stroom sollicitanten en laten advertenties gewoon circuleren. Soms gaat het om vacatures van functies die al lang vervuld zijn, maar nog maanden op het web rondspoken.

Werkgevers en vacaturebanken zouden zich meer verantwoordelijk moeten voelen om die vervuilde bestanden tegen te gaan, vindt Rijken, oprichter van de LinkedIn-groep Vacature.

Iedereen die een vermoedelijke nepbaan tegenkomt, kan die via een simpel ratingsysteem aanmelden. De site dient tegelijk als platform voor het uitwisselen van ervaringen, zowel negatieve als ook positieve.

Een recente poll over spookvacatures onder de ruim 20.000 leden van de LinkedIn-groep ‘Vacature – vind een baan, plaats een vacature’ leverde verrassend veel klachten over vermoedelijke nepbanen op. Niet iedere klacht is overigens terecht. Valse geruchten kunnen via de site meteen worden ontzenuwd.

Deel dit bericht

12 Reacties

H.M.N. van der Heijden

Michael heeft het voortouw genomen om tot een beoordeling van W & S bedrijven te komen.
Kwaliteit laat nogal eens te wensen over om maar niet te beginnen over discrimatie en opzettelijke misleiding

Kees

Heel goed plan. Ik ben 3 maanden bezig geweest met solliciteren, 90% van de functies bestond niet. Dan zeggen ze, die functie is nu niet beschikbaar meer , maar wellicht hebben we straks wat voor u! Vooral recruiters bedrijf ambitiouspeople, wat een drama dat bedrijf. Als ze een functie hebben in eindhoven vragen ze daar waar je vandaar komt en als dat dichter bij in de buurt van amsterdam is, sturen ze je gewoon weg en zeggen ze dat de functie er niet is. Laat ik een vriend solliciteren uit de buurt en dan is de functie er wel…..

Richard

Ambitious people vervuild op deze manier monsterboard. Ontzettend hinderlijk w&s bureau.

Maar zo zijn er meer w&s bureau’s. Ze verdienen hun brood door snel kandidaten te plaatsen en dat kunnen ze alleen als ze een grote cv vijver hebben. Vaak worden kandidaten telefonisch geinterviewt en doorverwezen naar de klant. Keiharde sales waarbij niet de klant maar de deal snel sluiten centraal staat.

francien van Google

3/4 van de vacatures op de site van http://www.ambitiouspeople.com en via monsterboard / nat vacaturebank geplaatst door ‘consultants’ / ‘professional” Robert Zwaal, mr-tje Kaan en vrienden is FAKE.
ze vullen het cv bestandje met kandidaten en gaan daarna shoppen. Ze schieten onder de accounts van echt professionele organisaties zoals Yer en Yacht en proberen van hen marktaandeel af te snoepen.

regelrechte lariekoek…
Bij deze de oproep om niet alleen de spookvacatures te melden, maar vooral ook geen opdrachten uit te zetten bij Ambitious people.

Recruiters van genoemde referentiebedrijven meldt u zich aub ook bij het meldpunt voor spookvacatures.

Wat zijn de ervaringen van de recruitment afdelingen van de genoemde referenten. nokia, moneyou, reckit Benckiser, Otto, Nike, Fatboy, Skyradio, Dell , Persgroep NL, McDonalds, Bol.com, Jobtrack.nl, kraft foods, Companeo,
??

http://www.hrlog.nl/2011/07/18/3726/

Ralph

Ik heb exact dezelfde ervaringen bij Ambitious People, drama, drama, drama! Niet terugbellen, niet reageren op sollicitaties en wel het lef hebben om je te blijven mailen en bellen voor functies die uiteindelijk ‘helaas al vervuld’ zijn. Hoewel ik het niemand gun om met een dergelijk bureau samen te werken, toch fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die deze ervaring heeft. Gedeelde smart is…

Lijkt me heel goed om de ‘boeven’ uit de vacaturemarkt eens aan te pakken. Zeker in een tijd waarin veel mensen een baan zoeken en zij dus optimaal misbruik maken van de situatie in de markt.

H.M.N. van der Heijden

Zou het “toeval” zijn dat meerdere werkzoekenden/geinterresseerden GEEN (centi)meter vooruit komen met Ambitiuos ??
Maar 1 kwalificatie volstaat hier : bagger !! oftewel in nette bewoordingen : misleidend en incompetent

H.M.N. van der Heijden

Hoe heet dat ook al weer ??
Uitzonderingen bevestigen – gelukkig !!- het (on)gelijk in plaats van de vaak vernoemde regel.
Niet alles gaat fout bij NIEMAND !!

kees

die mooie referentie zullen ze wel snel even zelf gemaakt hebben…zet er een foto bij en contact gegevens, zodat we een echte referentie hebben…Natuurlijk zullen er mensen een baan vinden bij Ambitious, maar de manier hoe ze werken is gewoon een schande. Dat geldt overigens voor meerdere bedrijven. Zo heb ik een sollicitatie gehad bij Booking.com Na 2 weken reageren ze telefonisch om een interview te doen. Vervolgens bellen ze niet. Ik bel de vrouw zelf maar terug , natuurlijk is die er niet en niemand in het bedrijf kan haar belangirjke functie overnemen om info te geven. Vervolgens velt ze terug de volgende dag voor een nieuwe afspraak….en na weer een dag stuurt ze een e-mail dat de functie niet meer bestaat!! Ze zegt, deze functie (area manager) staat altijd online…maar er is geen gerantie dat ook daadwerkelijk de functie open is. En meerdere bedrijven doen dit, voor een CV admin.

H.M.N. van der Heijden

En maar contacten leggen/berichten op LinkedIn zetten, waarbij je TOTAAL GEEN reactie krijgt op jouw antwoord op dat bericht.
Zoals ik al berichtte : BAGGER oftewel in nette woorden misleidend en incompetent en dan maar de grote “boy” uithangen.
Weer een uitdrukking uit ervaring: Zo gij zaait, zult gij oogsten.!
In hun geval zal de (positieve) opbrengst zwaar tegenvallen !

H.M.N. van der Heijden

Even de wint uit een andere hoek ???
En minder “ambitieus”
Binnen 1 week de afwijzing (is mogelijk) van 2 sollicitaties 2 keer – dagen na elkaar – ontvangen.
Hoezo consciëntieus werken ????
Cynisme en eufemisme tegelijkertijd.
Oftewel : er zijn er die hun zaken NIET GOED voor elkaar hebben !!!!!!!!!!!!!!!! Dat wisten we al lang !!!!

bert oud collega

Gilbert is een tevreden kandidaat…

tja Jonathan is zondermeer sensitief en zorgzaam.
hij haalde voor ons altijd hele lekkere koffie en wist precies hoeveel suiker en melk geserveerd moest worden.

hij heeft goed zijn best gedaan als makelaar en daarna voor 4 maanden proeftijd gewerkt bij een software huis de ideale medewerker om nu als ‘mensmakelaar’ op niveau te praten met zijn klanten enne, commissie te scoren.

ongekend een talentvolle jongen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond