Deel dit artikel
-

Telecombedrijven klaar voor Apples nanosim, LTE werkt niet

De drie grootste telecombedrijven in Nederland zijn klaar voor de introductie van de iPhone 5. Dat wordt de eerste smartphone met een nieuwe nanosimkaart. LTE gaat voorlopig niet werken.

KPN laat weten dat de sims al vanaf 21 september in de winkels liggen, dat geldt ook voor dochter Telfort. Vodafone gaat de nanosim ook direct met de iPhone5 meeleveren. T-Mobile-klanten ontvangen de simkaart gratis. Ook Tele2 heeft ‘binnenkort’ de vereiste simkaarten. Ook alle Belgische aanbieders zijn klaar. De voorverkoop begint in de Benelux op 21 september.

De nanosim is een uitvinding van Apple zelf en met 12,3 x 8,8mm stukken kleiner dan de bestaande sims. Bestaande simkaarten afknippen zoals nog wel kon met de microsim is niet mogelijk. Wel moet de kaart met een adapter te gebruiken zijn in oudere toestellen.

Apple heeft de nieuwe standaard gelanceerd om ruimte te winnen in de hardware. Vooralsnog is Apple de enige die de nanosim gebruikt. De andere fabrikanten hebben ingestemd met de standaard, al ging dat niet zonder slag of stoot. Nokia en RIM hadden er eerder dit jaar nog grote moeite mee.

De iPhone 5 blijkt trouwens niet geschikt voor het Nederlandse LTE netwerk. Dat netwerk werkt op de 2,6 GHz band. Ook in andere landen, waaronder Engeland en Duitsland, worden andere fequentiebanden gebruikt dan waarmee de iPhone overweg kan. Pas na de frequentieveiling dit najaar krijgen de operators de beschikking over de juiste frequenties.

De voorverkoop in Duitsland, die vandaag al is begonnen, heeft tot overbelaste lijnen geleid.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jeremy Timessen

Gebrekkig artikel. Onder andere een linkje met uitleg over de nanosim en het LTE netwerk lijkt me niet meer dan logisch, aangezien het gros van de bevolking niet weet wat dit precies inhoudt.

Redactie Emerce

Uitleg over de nanosim? Gewoon een simkaart maar dan kleiner, dat mag toch uit de context duidelijk worden. En zo langzamerhand weten de vaste lezers hier echt wel wat LTE inhoudt.

Reactie op redactie

@ redactie Emerce; dank voor uw behulpzame reactie.. toch even uitleg geven aan de nanosim. Dit is niet slechts een kleinere variant van een simkaart. Het betreft hier ook dunner materiaal, en kan niet ‘uitgebroken’ worden zoals dat nu gedaan wordt met de 2FF simkaart (de simkaart die nog een de meeste ‘legacy’ toestellen gebruikt wordt). En uitleg waarom de iPhone 5 niet met ons LTE netwerk samengaat kan trouwens ook wat toelichting gebruiken. In de VS gebruikt Verizon de GSM frequentie die in NL nog steeds voor GSM gebruikt wordt. Het is in NL nog niet duidelijk of de GSM frequentie ook gebruikt gaat worden voor LTE. Derhalve een link naar status daarvan en achterliggende randvoorwaarden zou zeker op zijn plaats zijn. Het artikel staat nu teveel op zichzelf. Bij voorbaat dank!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond