Deel dit artikel
-

De nieuwe digitale interface: het oog

De hand is niet meer het enige middel om moderne computers te bedienen. In de komende paar jaar komen verscheidene technologieën uit die ons in staat stellen te internetten met onze ogen.

In de afgelopen maand deden zich een aantal ontwikkelingen voort die de weg van de digitale toekomst laten zien. Google maakte Project Glasses bekend. Dat is een systeem waarbij een brildrager real time informatie uit internet op zijn oog krijgt geprojecteerd. Vooralsnog bevindt dit zich in de proeffase. Er wordt gekeken welke platform hoe moet worden ingericht en welke eisen er aan de user interface worden gesteld en de hardware.

Voor Google betekent Project Glasses een verlengstuk van zijn zoek- en communicatiediensten. Het gaat er primair om om nieuwe interfaces te leren kennen en de aansluiting te zoeken tot bestaande webdiensten. Zo is in een videodemonstratie te zien hoe een toekomstige brildrager mailt, zijn agenda beheert en videotelefonie pleegt.

Google blijkt niet de enige te zijn die deze weg bewandelt. Het Amerikaanse leger, vaak de kraamkamer voor communicatietechnologieën die ooit hun weg naar de consumentenmarkt vinden, ziet het oog ook als de nieuwe interface met internet.

Het Pentagon sluit een contract met het Amerikaanse bedrijf Innovega om diens product iOptik te gebruiken. IOptik is een contactlens voor beide ogen om de wereld als het ware in vier dimensies te bekijken. De vierde dimensie is de datalaag die vanaf internet, via een bril op de lens van de drager wordt geprojecteerd.

Soldaten krijgen real time een laag informatie op hun oog geprojecteerd als de naar de wereld om zich heen kijken. Zo kunnen ze informatie over gebouwen, andere objecten of personen zien. Dat soort tactische informatie kan de militair zijn werk sneller en efficiënter laten doen. De lensen van iOptik komen in 2014 op de consumentenmarkt. De leveranciers zijn de makers van contactlezen en brillen. Ze nemen licenites op de Amerikaanse technologie.

De directeur Technologie legt uit wat iOptik is en wat de praktische toepassingen zijn:

Deel dit bericht

1 Reactie

Marcel Vogels

dat is goed nieuws; dan hoeven we voorlopig onze huisstijl en logo niet te wijzigen …

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond