Deel dit artikel
-

Online betaalcongres: roep om mobiele 3D Secure

Brancheorganisatie Thuiswinkel.org dringt aan op een 3D Secure voor het mobiele betalingsverkeer. Wel met beperkte invoer van gegevens.

3D Secure is een aantal jaren geleden ontwikkeld door MasterCard en VISA en is een extra verificatieslag tijdens het betaalproces. Hierdoor heeft de kaartuitgevende consumentenbank meer zekerheid over degene die de kaarttransactie verricht en wordt het voor consumenten moeilijker om de transactie te betwisten. Dat is een verbetering voor webwinkeliers omdat dit leidt tot minder charge backs (terugstortingen).

Vanaf begin 2010 hebben alle Nederlandse kaartuitgevers hun creditcards voorzien van de 3D Secure Code. De implementatie en daardoor de gebruikersbeleving van 3D Secure verschilt echter per bank, variërend van een statisch (altijd hetzelfde) eigen gekozen wachtwoord, een pincode tot het gebruik van bank-eigen middelen zoals de pinpas met calculator. Het veiligheidsniveau van dit laatste middel is vanzelfsprekend hoger dan een eigen wachtwoord.

De webwinkels willen echter een mobiele variant, zo staat in het vandaag verschenen positioning paper van Thuiswinkel.org. Omdat consumenten onderweg niet altijd over de vaak noodzakelijke calculator beschikken, of het scherm van de mobiel minder gebruiksvriendelijk is voor gegevensinvoer, is wenselijk dat gekeken wordt naar oplossingen voor toepassing van 3D Secure met een beperkte invoer van gegevens. Bijvoorbeeld door inloggen met een naam en wachtwoord.

Mobiele creditcardbetalingen zouden een aanvulling kunnen zijn op mobiel iDEAL, waarop vandaag opnieuw is aangedrongen. Vermoedelijk komt mobiel iDEAL nog dit jaar op grotere schaal, dus met ondersteuning van alle grote banken. Wel verschilt de implementatie en daarmee mogelijk het gebruiksgemak per bank. Een gecoördineerde aanpak is noodzakelijk om het publiek in één keer goed voor te lichten, vindt Thuiswinkel.org.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond