Deel dit artikel
-

Schade staking pakketbezorgers beperkt

De schade die webwinkels lijden door de staking van pakketbezorgers van PostNL lijkt beperkt. Dat zegt Thuiswinkel.org na een rondgang langs een aantal leden.

De afgelopen dagen ondervond met name de bezorging van belpakjes in de regio Amsterdam en Den Haag enige vertraging. Belpakjes zijn pakketten die worden afgegeven na aanbellen. Gerekend over deze week ondervindt een kleine vier procent van de te bezorgen belpakjes enige hinder, schat Thuiswinkel.org.

Bovendien staken niet alle pakketbezorgers, maar alleen zelfstandigen met een eigen busje in en om Amsterdam werken. De chauffeurs zijn het niet eens met de lagere tarieven van PostNL voor de pakketbezorging. Woensdag is de staking uitgebreid naar centra in Katwijk en Amsterdam-Noord. Gisteravond werd tot laat in de nacht overleg gevoerd tussen PostNL en actievoerders. Volgens FNV Bondgenoten werden de onderhandelingen rond 1.00 uur geschorst.

De bezorging wordt intussen voortgezet door eigen personeel en enkele ingehuurde krachten. Ook zet PostNL tientallen studenten in via uitzendbureaus.

Directeur Wijnand Jongenvan Thuiswinkel.org  heeft het bedrijf opgeroepen om snel een einde te maken aan de onrust op de markt. PostNL is marktleider op het gebied van pakketbezorging aan consumenten in Nederland en heeft volgens Thuiswinkel.org een geschat marktaandeel van zo’n zeventig procent. Dat komt neer op zo’n 2,5 miljoen belpakjes per week.

Briefpost wordt niet getroffen door de staking. Veel kleine pakketjes, die gewoon door de brievenbus kunnen, werden zonder vertraging bezorgd. Daarnaast hebben veel webwinkels ook andere, alternatieve mogelijkheden van pakketbezorging. Zo is Aldipress reeds gestopt met de verzending van pakketjes via PostNL. Voorlopig verstuurt het bedrijf zijn bestellingen met een andere koeriersdienst.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

van Deurzen

Ik zou al deze freelance bezorgers uitzwaaien. Ja van 1,40 per aanbelmoment naar 0,87 per aanbelmoment is aanzienlijk omlaag. Anderzijds is door alle webbestellingen denk ik het aanbod in pakketten enorm gestegen, waardoor men massa’s pakketten kan gaan aanbieden en ik denk dat als je 60% voor salaris en 40% voor kosten pakt, je best ok kan verdienen met 0,87 aanbelmoment. Echter, ik weet niet hoeveel pakjes per dag je levert. Zijn dat er 200, 300? Dan bijv 250 * 0,52 = 130 euro per dag = 2600 / mnd?

Alain

Met het huidige netwerk van Postnl duurt het zeker 1 tot 1,5 week voordat al deze pakketten weer gesorteerd en uitgeleverd zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond