Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org: ontwikkeling naar eID-stelsel goede zaak

Thuiswinkel.org vindt een eventuele legitimatieplicht bij webshops een goed plan. Als het aan staatssecretaris Van Rijn ligt kunnen zaken als drank, sigaretten en gewelddadige games in de toekomst alleen nog maar online gekocht worden met behulp van een eID. De online pas moet dezelfde wettelijke status krijgen als een regulier identiteitsbewijs.
 
Thuiswinkel.org zegt blij te zijn met het initiatief van staatssecretaris Van Rijn. Het sluit aan bij het eerder dit jaar door Thuiswinkel.org gepubliceerde position paper over online leeftijdsidentificatie. Essentieel voor het succes en slagen van een eID stelsel is dat deze digitale identiteiten ook elders in het maatschappelijke verkeer bruikbaar zijn zoals bijvoorbeeld in het mobiele betalingsverkeer.

Thuiswinkel.org pleit er wel voor dat de controles niet verlopen via de webwinkelier, maar met hulp van gespecialiseerde digitale identiteit service providers, naar analogie van payment service providers. De digitale identiteit service providers leggen dan de verbindingen met (inter)nationale identiteitsgegevens verstrekkers voor de controle van leeftijd en (buitenlandse) afleveradressen.

Doordat klanten via deze service provider inloggen is het voordeel ook dat webshops geen keuzes hoeven te maken tussen verschillende inlogmethodes, een gemak voor beide partijen.

Nog dit jaar start Thuiswinkel.org in samenwerking met het Platform voor Identiteitsmanagement Nederland (PIMN) en ECP.nl een pilot om online leeftijdverificatie van leeftijdsgebonden producten zoals drank te kunnen vaststellen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Egbert Van Keulen

Interessant, hier zijn duidelijk verschillende meningen over:

http://www.emerce.nl/opinie/eid-goed-id

Wat vinden jullie?

Egbert

Jacob Lageveen

Volgens mij zijn de meningen vooral negatief. Het is geen goed idee. Op termijn gaat het natuurlijk voor alle mogelijke diensten nodig zijn, en op dat moment is er echt totaal geen vrij internet meer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond