Deel dit artikel
-

Toegang tot analoge kabel blijft verzekerd

De verplichte toegang tot de analoge kabel is niet van de baan, ondanks het feit dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven bezwaren van Tele2, YouCa en KPN van tafel heeft geveegd. Dat zegt een woordvoerster van de OPTA naar aanleiding van diverse publicaties vandaag waarin het tegendeel wordt gesuggereerd.

De toegang tot de analoge kabel is reeds verzekerd nu zowel de Eerste als de Tweede Kamer daarover een besluit heeft genomen. De wetswijziging die de openstelling van de analoge kabel verplicht stelt, gaat volgend jaar gewoon in. “Wij gaan daar dan toezicht op houden”, zegt de woordvoerster van OPTA tegen Emerce. Net als trouwens het Commissariaat voor de Media.

De OPTA besloot vorig jaar om niet in te grijpen op de kabelmarkt en de analoge kabel ongemoeid te laten. Kabelaars als UPC en Ziggo hoefden derden geen toegang te verschaffen.

Het CBb heeft het bezwaar van Tele2, YouCa en KPN tegen het niet-ingrijpen van OPTA niet in behandeling genomen omdat de toezichthouder in feite geen besluit heeft genomen. Tegen een niet-genomen maatregel kan moeilijk bezwaar worden aangetekend.

“Wij hebben als partijen gereageerd op een inhoudelijke visie van de OPTA op de televisiemarkt die in december is verschenen”, zegt woordvoerder Jan Willem te Gussinklo van Tele2. “Het College van Beroep voor het bedrijfsleven gaat nog een apart inhoudelijk oordeel vellen over bezwaren die wij hebben tegen de marktvisie van de OPTA. Maar dat staat los van het besluit dat de Kamer heeft genomen, dat speelde sowieso na ons beroep.”

Volgend jaar zullen de kabelaars dus in principe toegang moeten verschaffen aan derden voor een analoog tv-aanbod, waarover dan nog wel vergoedingen moeten worden afgesproken. Wel zouden de kabelaars het besluit nog kunnen toetsen aan de Europese wetgeving.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond