Industry Wire

Geplaatst door Provincie Limburg

Ar­che­o­Rou­te ge­no­mi­neerd voor de Ge­schie­de­nis On­li­ne Prijs

De nieuwe Limburgse ArcheoRoute, onderdeel van het provinciebeleid ‘Archeologie in de Etalage’, is genomineerd voor de prijs voor de meest vernieuwende, verrassende of mooiste online presentatie over geschiedenis. De ArcheoRoute, die archeologische vindplaatsen markeert met een 2,2 meter hoge stalen speer, zorgt ervoor dat bijzondere archeologische verhalen met de nieuwste digitale technieken zichtbaar worden gemaakt. “Ik ben trots op deze nominatie die bevestigt dat we op een vernieuwende manier archeologische verhalen zichtbaar en beleefbaar maken voor iedereen. Via www.geschiedenisonlineprijs.nl kunnen mensen hun stem uitbrengen”, aldus Hans Teunissen, gedeputeerde Archeologie van Limburg.

De boodschap bij de vindplaatsen is: ‘Hier op deze plek heeft zich een bijzonder verhaal afgespeeld. Ga mee de geschiedenis in en ontdek de link met het heden!’. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van ‘mixed reality’, die gebruikers de “echte wereld” toont (zoals in Augmented Reality), maar hierin levensechte virtuele objecten projecteert (zoals in Virtual Reality). Dat maakt dit project zeer vernieuwend. Daarnaast bevat de ArcheoRoute een spelelement: bezoekers kunnen per locatie een 3D-element van een archeologisch icoon verzamelen. De app is via de App Store en Google Play te downloaden op de smartphone. De website www.archeoroutelimburg.nl informeert bezoekers over alle vindplaatsen en biedt aanvullende informatie en verwijzingen naar musea.

Parelketting

Hans Teunissen: “Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zichtbaar en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving. Inmiddels zijn vorig jaar de eerste speren geplaatst in Beesel, Weert, Venray, Nederweert, Roerdalen en Eijsden-Margraten. Vervolgens worden begin dit jaar nog acht locaties onthuld. Later volgen dan nog meer locaties. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht