Deel dit artikel
-

Facebook breidt Europese lobby uit

Facebook zoekt een vertegenwoordiger die in Brussel de standpunten van het bedrijf kan verdedigen tegenover beleidsmakers en toezichthouders. Uit advertenties valt op te maken dat het bedrijf fors investeert in lobbyactiviteiten.

In de advertentie wordt onder meer verwezen naar onderwerpen als vrijheid van meningsuiting, beveiliging, netneutraliteit en intellectueel eigendom. De gezochte manager zal volgens de advertentietekst nauw moeten samenwerken met collega’s in Washington D.C..

Het is niet duidelijk of het gaat om een mogelijk vervanger van Richard Allen, die sinds 2009 het beleid van Facebook in Europa verdedigt, en dat eerder voor Cisco deed. Allen zat ooit in het Britse parlement.

Anders dan bijvoorbeeld Google heeft Facebook nog betrekkelijk weinig aanvaringen gehad met beleidsmakers. Wel waren Amerikaanse privacywaakhonden eind vorig jaar tegen een aanpassing van de voorwaarden die ervoor zorgde dat Facebook meer informatie met adverteerders mag delen.

Waarschijnlijk heeft de uitbreiding van de lobbyactiviteiten vooral te maken met de aanstaande databeschermingsrichtlijn, die aan een verstrekkende herziening wordt onderworpen. De EU wil de Europese burger controle over en keuze in de verwerking van persoonsgegevens garanderen. Zo is er het ‘recht om vergeten te worden’. Sociale netwerksites, zoekmachines en andere internetbedrijven worden verplicht gegevens uit hun systemen te verwijderen.

Een al te strikte privacywetgeving in Europa maakt het Amerikaanse bedrijven moeilijker maken hun commerciële activiteiten buiten de landsgrenzen te ontplooien en Facebook en andere internetbedrijven vinden dat technische standaarden niet mogen worden afgedwongen. Vorig jaar moest Facebook in Europa al een s noodgedwongen stoppen met de mogelijkheid om gezichten te herkennen op geplaatste foto’s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond