Deel dit artikel
-

Datingsite Cupidos mag geen lokdames meer inzetten

Datingsite Cupidos mag niet langer met nepprofielen bezoekers van andere datingsites naar hun website lokken. Ook mag Cupidos niet meer op zijn eigen sites, waaronder Cupidos.nl, Devils.nl en Datebird.nl, nepprofielen plaatsen. Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald in een zaak die de Consumentenbond en Stichting Keurmerk Veilig Daten hadden aangespannen.

Datingsite Cupidos uit Emmer-Compascuum plaatste op diverse grote datingsites zoals Lexa.nl, Pepper.nl, 50PlusMatch.nl en Relatieplanet.nl profielen van niet bestaande dames. Deze ‘dames’ lokten daters naar de website Cupidos.nl, waar zij vervolgens moesten betalen om te kunnen chatten.

Dat ging dan ongeveer als volgt: ‘Heej! Zal je me willen opzoeken op Cupidos.nl Ga mijn profiel hier namelijk verwijderen, heb het niet echt naar mijn zin. Maar wil jou wel graag leren kennen hihi! Mijn GB is daar fristi. Ben daar nog wel even online , hoop op een leuk berichtje van je daar !! Xx’

Pepper.nl heeft Cupidos daarop meteen geblokkeerd en aangifte gedaan van oplichting.

Een in mei aangemaakt nepprofiel werd door Pepper in een zogenoemde twijfelbox geplaatst. Dit nepprofiel heeft die dag 300 berichten verstuurd naar leden met de tekst: kom naar Cupido. In een ander geval werden er binnen een uur 2000 berichten verstuurd naar andere leden. Ook bleek dat van bestaande foto’s van Facebook gebruik was gemaakt.

De Stichting Keurmerk Veilig Daten, waarbij alle grote Nederlandse datingsites zijn aangesloten, heeft Cupidos verzocht te verklaren dat ‘zij zich zal onthouden van verder onrechtmatig handelen’, maar de site weigerde te tekenen.

In december 2013 stelde de Consumentenbond samen met de negen grootste datingsites van Nederland tweezijdige Algemene Voorwaarden op. In die voorwaarden is ook opgenomen dat de datingssites actief fraude bestrijden en consumenten waarschuwen voor fraude en tips geven om klachten te voorkomen. Een aantal van deze datingssites heeft vervolgens het Keurmerk Veilig Daten opgezet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond