Agenda

Geplaatst door: Mozilla Festival

MozFest House Amsterdam 2024

Datum
11 juni 2024
Plaats
Amsterdam
Locatie
Tolhuistuin
E-mailadres
mozilla@lubbersdejong.nl
Organisatie
Mozilla Festival

Van 11 tot 13 juni komen journalisten, activisten, kunstenaars, beleidsmakers en andere experts samen in de Tolhuistuin in Amsterdam. Het grote thema: de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) op onze democratie en sociale rechtvaardigheid.

Bijna de helft van de wereldbevolking gaat dit jaar naar de stembus: maar liefst 3,7 miljard mensen in 76 landen. Desinformatie vormt dit jaar een enorme dreiging voor de democratie. Door de opkomst van AI en menselijke spraakassistenten, zijn nepnieuws en deepfakes makkelijk te produceren voor iedereen. Met het Camgridge Analytica-schandaal nog vers in het geheugen, is het risico duidelijk.

Techbedrijven spelen een dubbelrol: ze verzamelen op gigantische schaal de meest intieme gegevens om profielen op te bouwen. Ze bepalen welk nieuws en advertenties we lezen, maar ook welke content verborgen blijft. Algoritmes hebben de potentie om bepaalde groepen mensen te benadelen, te discrimineren of uit te sluiten. Dit gebeurt onzichtbaar, maar heeft diepe maatschappelijke gevolgen.

Wie heeft de macht over AI en wie niet? Welke mogelijkheden hebben burgers om desinformatie te bestrijden? En wie houdt de makers van AI verantwoordelijk?

Mozilla Festival richt zich op de rol van journalistiek in deze turbulente tijden voor de democratie. Het evenement beschikt over meer dan 30 interactieve sessies, panels en workshops over onder andere de ‘gig-economie’, privacy en AI-surveillance.

Keynotes en panels
Marwa Fatafta (Access Now) en Olga Tokariuk (CEPA) delen inzichten over hoe AI machtsstructuren vormgeeft, desinformatie helpt verspreiden en de stem van minderheden onderdrukt. Datajournalist Mona Chalabi gaat in op de rol van data bij sociale onrechtvaardigheden.

Workshops
– Desinformatiebestrijders van de Nederlandse DROG Groep laten zien hoe burgers de verspreiding van desinformatie tegen kunnen gaan.
– Mozilla en EleutherAI nodigen deelnemers uit mee te werken aan ethische richtlijnen van open source datasets.
– Het Pulitzer Center’s Crisis Reporting Team organiseert een serie panels en workshops over AI-verslaglegging en hoe journalisten de makers van AI ter verantwoording kunnen roepen.
Kunst en muziek

Tijdens MozFest is er ook ruimte voor de de artistieke kant van deze thema’s, met onder meer de opvoering van ‘Songs of the Living’ door Toshi Reagon en een community-koor waar iedereen deel kan nemen. Verder zijn er optredens van de Royal Shakespeare Company en kunstinstallaties van onder meer Luna Maurer, Eric Klarenbeek en Julia Janssen te bewonderen.

Mozilla Foundation, de open source organisatie achter de Firefox-browser, zet zich decennialang in voor een gezonder internet. De organisatie werkt nauw samen met lokale partners zoals de gemeente Amsterdam, Digital Rights House, en Waag.

Bekijk de volledige sprekerslijst en het programma op de website van MozFest House Amsterdam.

Deel dit bericht