-

Easy Ergonomics: ‘Duitsers bestrijden RSI veel pro-actiever’

Menig webwinkelier droomt ervan om buiten de landsgrenzen te ondernemen. Zo ook Stan Raijmakers, eigenaar van Easy Ergonomics. Maar dat Duitsland zou uitgroeien tot de belangrijkste afzetmarkt had hij van tevoren ook niet verwacht. “Ik ben gewoon een jonge ondernemer die graag wil vernieuwen.”

Stan begon zijn webshop in ergonomische producten in 2009, op het dieptepunt van de economische crisis. Desondanks groeide het bedrijf juist de eerste jaren erg hard. Elk jaar kwam er een paar honderdduizend euro bij. In vijf jaar tijd was de omzet meer dan vertienvoudigd. Pas nu is Easy Ergonomics op een punt dat de groei wat geleidelijker toeneemt. “Ik denk dat de recessie er juist voor heeft gezorgd dat we snel stappen konden maken. Er moest immers steeds meer werk worden gedaan door minder mensen. Het laatste wat een manager dan wil is dat zijn medewerkers uitvallen vanwege RSI-verschijnselen en rugklachten. Wij lossen een klacht op en dat mag best wat kosten.”

‘Duitsland was vooral een praktische overweging’

De stap naar Duitsland werd vrij snel gezet. “Inmiddels zijn we met z’n vijven, maar in de beginjaren deed ik alles zelf. Mijn Duits is goed, dus de keuze voor onze oosterburen was vooral een praktische overweging. Ook heeft de Duitse markt met ruim tachtig miljoen inwoners veel potentie, ondanks dat Amazon er actief is. En in elkaars vaarwater zitten we niet echt, want Amazon geeft geen advies en doet niet aan proefplaatsingen. Om de besteldrempel zo laag mogelijk houden, mogen mensen bij ons maximaal vier artikelen drie weken kosteloos op proef gebruiken. We hebben laatst onderzocht dat 95 procent van de mensen die een proefplaatsing heeft aangevraagd minimaal één item houdt.”

Easy Ergonomics levert in Duitsland vooral aan overheden, belastinginstanties, universiteiten en financiële instellingen. Die kiezen liever voor kwaliteit dan voor een prijsvechter. Muizen van honderd euro hebben net zo’n snelle doorlooptijd als de varianten van enkele tientjes. Stan legt uit dat de aandacht voor ergonomie in Nederland weliswaar toeneemt, maar dat er vaak pas actie wordt ondernomen als iemand klachten ontwikkelt. “Duitsers zijn veel pro-actiever in het bestrijden van RSI. Het komt regelmatig voor dat een Duits bedrijf direct twintig of dertig muizen bestelt voor de hele afdeling. Wanneer je bedenkt dat de gemiddelde orderwaarde tussen de honderd en honderdvijftig euro ligt, dan zijn dat toch fijne orders.”

‘Er zal altijd een markt voor ons blijven’

Om de verwachte groei goed bij te kunnen houden, vond Stan het een half jaar geleden de hoogste tijd voor een nieuwe site. De eerste zes jaar maakte hij gebruik van een maatwerkoplossing van een ZZP’er. “Een hartstikke aardige man, maar elke keer als we wilden inspelen op veranderingen in de markt waren we zo een aantal maanden verder. Ook de vindbaarheid van de webshop liet te wensen over. In onze zoektocht naar een open source-oplossing kwamen we bij Magento uit. De boekhouding deden we via Reeleezee, maar van alle Magento-ontwikkelaars kregen we het advies om te koppelen met Exact Online.”

Omdat Easy Ergonomics zowel de zakelijke als particuliere markt bedient en dat doet in meerdere landen, die ook nog eens hun eigen regels hebben en verschillende btw-percentages hanteren, nodigde Stan meerdere partijen uit. In Experius en Advisie vond hij de juiste partners. “Magento en Exact Online waren beiden nieuw voor mij. Omdat de koppeling volgens de agile-methode werd gemaakt, had ik de mogelijkheid om tussentijds nog ideeën aan te dragen.”

Momenteel zit Easy Ergonomics op een groei van acht procent. Naast Nederland en Duitsland krijgt het bedrijf een toenemend aantal bestellingen uit België en Oostenrijk. En van zijn leveranciers en distributeurs krijgt Stan steeds meer signalen dat ook Frankrijk in opkomst is. “Zolang mensen met computers blijven werken, ontwikkelen ze lichamelijke klachten. En zeker gezien de toenemende aandacht voor ergonomische werkplekken zal er altijd een markt voor ons blijven.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond