Deel dit artikel
-

13 miljoen dollar voor Friendster

update Netwerksite Friendster.com heeft 13 miljoen dollar nieuw kapitaal aangetrokken. Kleiner Perkins Caufield & Byers is een van de leidende investeerders. De grote aandacht voor 'social software' wordt al een nieuwe 'bubble' genoemd.

Friendster.com stelt mensen in staat om hun netwerk uit te breiden via internet. Wie uitgenodigd wordt om deel te nemen aan Friendster.com door een bekende of vriend, krijgt de mogelijkheid om binnen de vrienden-netwerkjes op de site nieuwe contacten op te doen.

Friendster werd acht maanden geleden opgericht door Jonathan Abrams, een voormalige technicus verbonden aan Netscape. De site had in september 1,5 miljoen unieke bezoekers, aldus onderzoek van ComScore. Deelname aan Friendster is nog gratis, de site verwacht in de toekomst inkomsten te halen uit premium-diensten, met de mogelijkheid om gesproken tekst en video toe te voegen aan de mededelingen op de site.

Sites als Friendster, ook wel 'social-software' genoemd, staan recent sterk in de belangstelling. Behalve Friendster.com geldt dat onder meer voor Classmates.com, Meetup.com en Ryze.com. Eerder deze maand besloot de Amerikaanse vacaturesite Monster.com ook een netwerkdienst aan zijn site toe te voegen, waar mensen nieuwe contacten op kunnen doen die mogelijk leiden naar een baan. Begin volgend jaar dient deze dienst gelanceerd te worden.

De aandacht leidt inmiddels ook tot interesse van investeerders. Onder aanvoering van Kleiner Perkins Caufield & Byers en Benchmark Capital heeft Friendster.com nu bij een groep investeerders – waaronder de partijen die de financieringsronde leidden – nieuw kapitaal aangetrokken. Het bedrijf voegt 13 miljoen dollar toe aan de kas, zo meldt de Wall Street Journal, met de investering is de waarde van het bedrijf op 53 miljoen dollar geraamd, aldus een anonieme bron tegen de krant.

Gelijktijdig nemen een aantal prominenten zitting in de raad van commissarissen, het zijn onder meer John Doerr van Kleiner Perkins en Tim Koogle, de voormalige ceo van Yahoo.

Andere sites hebben eveneens investeringen gekregen van vc-fondsen of verwachten binnenkort hun eerste financieringsronde te sluiten. Andrew Anker, general partner bij investeerder August Capital, stak geld in Emode. Hij zegt dat het klimaat rond 'social networking'-bedrijven lijkt "op 1999". "Ik hebb zoiets niet meer gezien in de afgelopen vier jaar." Een andere investeerder zegt tegenover de Wall Street Journal dat de huidige aandacht voor Friendster en soortgenoten nogal "bubble-achtig" aandoet.

De Amerikaanse krant San Jose Mercury meldt op basis van anonieme bronnen dat Google een bod uitgebracht heeft van 30 miljoen dollar op Friendster. Na de afwijzing van het bod accepteerde Friendster wel de investering van oa Kleiner Perkins, dat tevens een belang heeft in Google. De waardering van Friendster was volgens de krant twee maanden geleden nog maar 12 miljoen dollar.

—-
Update:
Laatste alinea toegevoegd.

Redactie Emerce
Jasper Houtman

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond