Deel dit artikel
-

1,5 miljoen Nederlanders op mobiel internet

Anderhalf miljoen Nederlanders surften in februari met hun mobiele telefoon op internet. Het blijkt dat eigenaren van lady phones bovengemiddeld vaak op advertenties klikken. Hyves, Nu.nl en De Telegraaf zijn de populairste bestemmingen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat mobiel advertentiebedrijf Mads samen met mobiele telecombedrijven en uitgevers heeft gehouden begin dit jaar. Emerce kreeg het rapport in handen.

Hyves veruit de grootste

Mads werkt levert mobiele advertentietechnologie aan alle Nederlandse operators. Het bedrijf heeft daarmee goed zicht op het gebruik van mobiel internet in Nederland.

Adverteerders die mobiele campagnes draaien, hadden in februari een bereik van 1,5 miljoen surfers, 50.000 meer dan de maand ervoor. De zogeheten inventory, beschikbare advertentieruimte, omvatte 70 miljoen posities. Vijf miljoen meer dan in januari. Twee derde daarvan is op Hyves, 13 procent bij Nu.nl en zeven procent bij de mobiele sites van De Telegraaf.

Eigenaren van een iPhone surfen het meest en klikken ook het vaakst op reclame. Apple-klanten klikken 1,39 keer op een mobiele advertentie als ze er 100 getoond krijgen. Dat is de hoogste doorklikratio per toestel, gevolgd door de Samsung SGH-i900 met 1,77 procent.

In het algemeen wordt het meest gesurft met Nokia N95’s, daarna met Apple iPhones, gevolgd door Nokia E71-apparaten. Nokia heeft 8 toestellen in de top 20 meest gebruikte internettoestellen, SonyEricsson 5 en Samsung 3.

Uit het Mads-onderzoek blijkt dat eigenaren van lady phones, toestellen voor meisjes en vrouwen, gemiddeld het vaakst op mobiele advertenties klikken. De doorklikratio ligt daar op 3,6 procent. Bij sports phones en fashion phones ligt dat op 1,4 procent. Die verhoudingen zijn vergelijkbaar met doorklikratio’s die via desktop- en laptopcomputers worden gerealiseerd.

Apples iPhone-platform nog klein

Volgens T-Mobile Nederland is 30 procent van de mobieltjes die nu wordt verkocht een smartphone. De meest bezochte webbestemmingen onder klanten van T-Mobile zijn Gmail, Google, Hyves, Nu.nl en T-Mobiles startpagina. Op de iPhone is Youtube de populairste webbestemming.

Twaalf procent van de telefoons die in het vierde kwartaal wereldwijd werden verkocht, zo blijkt uit onderzoek van Gartner Research, is een smartphone. Nokia zag zijn marktaandeel in een jaar met 17 procent dalen, maar is met 15,5 miljoen verkochte smartphones in het laatste kwartaal nog steeds marktleider. Apple en Samsung zagen hun afzet in dit segment in een jaar ruim verdubbelen. Nokia had eind 2008 de helft van de markt in handen, gevolgd door RIM met diens Blackberry (9,6 procent) en Apple als nummer drie met 2,7 procent.

Googles Android-platform speelt nog geen rol van betekenis onder de mobiele platformen. Volgens marktonderzoeker Informa, echter, worden er vanaf 2012 meer Android-toestellen dan iPhones verkocht.

Nokia’s softwareplatform Symbian had eind 2008 een marktaandeel van 63,5 procent, een daling van 6,1 procent. Windows Mobile is de nummer twee met 12 procent marktaandeel, een stijging van 12,2 procent. RIM en Linux hebben beiden 9,6 procent marktaandeel, respectievelijk 97 meer en 4 procent minder dan een jaar geleden. Apples Mac OS X zag zijn marktaandeel in een jaar met 245 procent groeien tot 2,7 procent. Daarmee bekleedt het de nummer vijf-positie.

Deel dit bericht

8 Reacties

Stijn Veeger

Mooi artikel! Dank Ashu voor het delen van deze info. Twee opmerkingen: Eerst staat er: Eigenaren van een iPhone surfen het meest…  en later in het artikel: In het algemeen wordt het meest gesurft met Nokia N95?s, daarna met Apple iPhones… == en twee == Apple-klanten klikken 1,39 keer op een mobiele advertentie als ze er 100 getoond krijgen. Dat is de hoogste doorklikratio per toestel, gevolgd door de Samsung SGH-i900 met 1,77 procent. Dus de Samsung heeft een hogere CTR?

Ashu Mathura

@ StijnJe kunt hier alle cijfers downloaden over de maand februari 2009: http://www.mads.com/madscience/netherlands/madsnlfeb09.pdf

Claire Boonstra

Ashu, Fijn dat er weer extra en stevig onderbouwd cijfermateriaal is over mobiel internet in Nederland. Een paar vragen: - is de 1,5 miljoen geextrapoleerd vanaf het aantal sites dat jullie bedienen naar 'de totale markt'; of bereiken jullie alleen al met je advertising platform deze 1,5 miljoen gebruikers? [Er zullen namelijk ongetwijfeld mobiel internetgebruikers zijn die niet op een van door jullie bediende sites komen] - in je tabel is het een beetje ingewikkeld dat er is gesorteerd op unique users of impressions, maar er vervolgens als cijfer een CTR achter staat die niets zegt over de rank. Kunnen jullie ook het aantal impressions en/of unique users per type phone prijsgeven? Claire BoonstraSPRXmobile 

Mark de Bruin

Mooi dat er cijfers gedeeld worden! Sites die geen ads tonen of geen ads via MADS vertonen worden niet meegenomen in dit onderzoek?

Ashu Mathura

@ Claire 1. Dit zijn 1.5mio mensen die wij bereiken met ons mobiele advertentie netwerk. Volgens multiscope zijn er zo'n 2mio mensen online met hun mobiel in Nederland. Ons uniek bereik is dus grofweg 75%. 2. De linkerlijst is de top20 telefoons op basis van unieke gebruikers (en dus geheel los van impressies = top5 lijst). De meeste mobiele internet gebruikers maken dus gebruikt van een Nokia N95 telefoon. Cijfers met betrekking tot de exacte aantallen unieke gebruikers mogen we helaas niet vrijgeven van onze partners 😉

Ashu Mathura

@ Mark Ik ben bezig met een poging om andere Nederlandse mobiele sites bij het onderzoek te betrekken. Er zijn echter weinig partijen meer in Nederland met meer dan 500.000 maandelijkse impressies van Nederlandse gebruikers. Mocht je nog suggesties hebben dan horen we die graag!

Claire Boonstra

@ashu dank voor de aanvulling! @erwin boogert De titel van het artikel klopt dus niet… MADS heeft alleen de onder haar vallende sites kunnen meten – en uit de (geschatte/ geextrapoleerde) elders beschikbare cijfers [2 mio] wordt een uitspraak gedaan over het bereiks %. Dit zegt dus niets over het totaal aantal Nederlanders dat mobiel internet gebruikt. Vooralsnog weten alleen de operators de echte cijfers – alle andere partijen moeten het doen met natte-vingerwerk en extrapolaties. Toch komen die allemaal rond de 2 mio uit, met een dubbelcijferige groei (die vaak wel door de operators wordt genoemd, en vaak hier op Emerce/ door jou gerapporteerd). Maargoed, alle cijfermateriaal is welkom – vooral als het gebaseerd is op 'echte' data, zoals hier bij MADS is gedaan.

Erwin Boogert - Emerce

Je hebt gelijk Claire. Ik volg de discussie ook met interesse. Idd blijkt de titel hieruit niet volledig juist te zijn. In de lead wordt die wel direct genuanceerd. Al met al interessante cijfers die een realistisch beeld geven op het gebruik van mobiel internet. Helaas niet over de intensiteit en web- en app-gebruik. Zo blijft er nog wat te wensen over.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond