Deel dit artikel
-

19 miljoen subsidie voor Europees p2p-onderzoek

De Europese Unie en 5 andere organisaties investeren gezamenlijk 19 miljoen euro in P2p-next.org. De wetenschappers achter het Nederlandse BitTorrent-systeem Tribler brengen kennis en software in.

"Deze ondersteuning van de Europese Unie markeert de volwassenheid van p2p als distributiemechanisme", zegt onderzoeker Johan Pouwelse van de TU Delft. Met zijn team werkte hij 2 jaar aan onderzoek en ontwikkeling van de BitTorrent-client Tribler. "In P2p-next brengen wij 2 jaar kennis en software van 18 voltijds manjaren in."

Het project P2p-next kreeg van de Europese Unie 14 miljoen euro subsidie, te besteden in de komende 4 jaar. De BBC, AG Project, de TU Delft, DACC Systems, Fabchannel en het Institut für Rundfunktechnik dragen de overige 5 miljoen euro bij. Ook de Duitse publieke omroep neemt deel aan het project.

Afgelopen zomer begon het wervingsproces voor deze nieuwe financieringsronde.

"Met 21 partners in de 12 landen gaan we nieuwe en toekomstvaste bedrijfsmodellen onderzoeken. Dat is een belangrijk onderdeel van P2p-next", aldus Pouwelse. Hij stelt dat p2p-verkeer dominant aanwezig is op het internet in het algemeen. Volgens het Duitse onderzoeksbureau Ipoque ligt het aandeel p2p-verkeer tussen de 49 en 83 procent.

P2p, de techniek waarbij individuele internetters hun computer als doorgeefluikje voor verkeer laten fungeren, bewijst zich volgens Pouwelse nu als vehikel. "Het is nu zaak dat de bedrijfsmodellen daar omheen zich uitkristalliseren." Bij p2p-distributie zijn in principe geen centrale servers nodig.

De toevoeging van de sociale component aan Tribler bleek afgelopen jaar lastiger dan verwacht. Met name het garanderen van de veiligheid speelde daarin een rol. Het doel met Tribler is uiteindelijk een soort on demand mediatheek te creëren waarbij gebruikers kijk- en luistertips geven en krijgen van vrienden, bekenden en web buddies. P2p-next beoogt de ontwikkelde technieken behalve aan de computer ook aan de tv en Pda’s te koppelen.

P2p-next krijgt zijn Europese subsidie uit het Zevende Kaderprogramma, de pot met 51 miljard euro onderzoeksgeld van de Europese Unie. Andere projecten die meedingen, staan hier.

Deel dit bericht

2 Reacties

Lex

Zo stelletje subsiediesponzen, jullie hebben de komende jaren weer wat te doen en brood op de plank. Het zijn nog altijd bedrijven die met bedrijfsmodellen komen, zij worden immers door de markt (concurrentie) gedwongen en de drang om centjes binnen te halen (kapitalisme). Maargoed, veel plezier gewenst…

Tim

Waarom heeft de EU 19 miljoen euro nodig voor wat de piraten al jaren fixen…. Al dat geld voor die "onderzoeken" waar ik geen terechte beargumentatie voor zie waarom die moeten plaatsvinden, zou je ook gewoon NIEUWE innovaties kunnen doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond