Deel dit artikel
-

2021: de grootste tech IPO’s

2021 werd niet het jaar van de grote beursintroducties. De malaise trof vooral Nederland. Na Coolblue stopte ook Mirage Retail Group zijn geplande beursgang in Amsterdam voorlopig in de ijskast.

Vanwege de grillige marktomstandigheden was het volgens het moederbedrijf van Blokker, BCC en Intertoys niet slim om een beursnotering aan te vragen. De vroege sluitingstijd van de winkels droeg daar vooral aan bij. Dat gaat het bedrijf veel omzet schelen.

Half oktober liet ook Coolblue weten zijn geplande beursgang uit te stellen met als reden de onzekerheid op de financiële markten. Volgens topman Pieter Zwart waren investeerders terughoudend ten aanzien van beursgangen in de webwinkelbranche.

Negen jaar geleden kocht Ahold Delhaize webwinkel Bol.com voor 350 miljoen euro. Met een omzet van 5,5 miljard euro vindt het moederbedrijf het inmiddels tijd voor een beursgang. Mogelijk krijgt de dochteronderneming in de tweede helft van 2022 een notering op het Damrak.

In de VS was er afgelopen jaar iedere maand wel een tech IPO, maar het ging grotendeels om bedrijven die vooral op de lokale markt opereren.

Het bedrijf achter de eerste datingapp specifiek voor vrouwen Bumble ging in februari naar de beurs tegen een waardering van 8,2 miljard dollar. De beursgang maakte dat CEO Wolfe Herd op 32-jarige leeftijd de jongste vrouw werd die een bedrijf naar de beurs heeft gebracht.

Opgericht in 2004 door de Canadees-Amerikaanse zakenman David Baszucki, is Roblox thans een van een populairste gaming- en communicatieplatforms met meer dan 164 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Het bedrijf ging in maart naar de beurs  via een zogenoemde directe notering. Daarbij worden geen nieuwe aandelen in de markt gezet, maar kunnen bestaande aandeelhouders door de nieuwe notering hun aandelen te gelde maken. De beurswaarde van Roblox bedraagt zo’n 30 miljard dollar.

De beursgang van het bekende cryptohandelsplatform Coinbase was met een waardering van 86 miljard dollar wellicht de grootste van het jaar. Beleggingsapp Robinhood volgde in juli, maar moet genoegen nemen met een waardering van 32 miljard.

Freshworks, opgericht in 2010 door Silicon Valley-veteraan Girish Mathrubootham, als concurrent van Salesforce en Zoho, is het eerste Indiase SaaS-bedrijf dat aan de Amerikaanse schermenbeurs NASDAQ genoteerd staat. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 10 miljard.

Coderingsplatform GitLab van de Oekraïense hacker Dmytro Zaporozhets, die aanvankelijk vanuit een huis zonder stromend water werkte, ging in oktober naar de beurs voor 11 miljard dollar. Het platform heeft 1200 werknemers in 65 landen.

De recente beursgang van het Amerikaanse nieuwskanaal BuzzFeed werd een tegenvaller. Het aandeel stond op de eerste dag al gelijk 11 procent lager.

Laatste van een serie artikelen over tech in 2021

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond