Deel dit artikel
-

Zeker vijftig rechtszaken over beursgang Facebook

Ruim vijftig rechtszaken zijn aangespannen tegen Facebook, schermbeurs Nasdaq en andere betrokken partijen in verband met de voor veel beleggers rampzalig verlopen beursgang van het internetbedrijf. Dat meldt The Wall Street Journal.

En dat is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg, want ook effectenhandelaren kunnen flinke claims verwachten. Van de huidige rechtszaken zijn er dertig gericht tegen Facebook zelf.

Het verwijt is dat door een technische storing beleggers niet tijdig hun stukken hebben kunnen kopen of verkopen, terwijl de koers snel daalde. Inmiddels heeft Facebook 47 procent van zijn oorspronkelijke beurswaarde zien verdampen. Dat komt neer op 38 miljard dollar.

Een ander verwijt is dat beleggers niet tijdig gewaarschuwd zijn voor een mogelijke beursimplosie, terwijl daar in kleinere kring wel rekening mee werd gehouden.

Of de klagers ooit gecompenseerd zullen worden is de vraag. Rechtszaken over effecten nemen doorgaans jaren in beslag. Bovendien is het nog maar de vraag of Facebook de reglementen heeft overtreden.

Overigens heeft de Nasdaq al wel toegezegd dat zij een aantal gedupeerde beleggers schadeloos gaat stellen. Volgens schattingen eerder dit jaar hebben beleggers en grote investeringsmaatschappij ruim honderd miljoen dollar verlies geleden op de dag van de IPO.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond